open-navfaktor-logo
search
Premijer liga
Velež poslije 33 godine u Evropi, pridružio im se Široki, Zrinjski otpao
Borac će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a u Konferencijsku ligu, novo takmičenje UEFA-e idu Sarajevo, Velež i Široki Brijeg. Zrinjski ove godine neće na euroscenu.
30.05.2021. u 18:51
get url
text

Epilog je to posljednjeg premijerligaškog kola u sezoni 2020/21.

Rođeni su u posljednjem, kolu u Doboju kod Kaknja savladali Mladost 1:0 i tako osigurali treće mjesto na tabeli. Odlučujući gol na meču dao je Edo Vehabović u 3. minuti. 

Prvi je ovo put od nezavisnosti BiH da Velež izađe na euroscenu. Do podviga su momci predvođeni trenerom Feđom Dudićem došli serijom od 20 utakmica bez poraza. Posljednji put Velež je igrao u Kupu UEFA još 1988. godine.

Veliki rival Veleža, ekipa Zrinjskog, ostala je bez plasmana u Evropu. Zrinjski se uprkos pobjedi u Banovićima protiv Tuzla Cityja rezultatom 2:1 mora zadovoljiti petim mjestom na tabeli. Plemići tako prvi put nakon 2014. godine neće na euroscenu. Dvostruki strijelac bio je Nemanja Bilbija, a pogodak za City dao je Petar Mišić.

Široki je do četvrte pozicije došao gostujućom pobjedom protiv Radnika rezultatom 2:0. Golove su postigli S. Jurić i Obšivač. Širokobriježani su osvojili jednak broj bodova kao Zrinjski, ali zbog boljeg međusobnog skora imaju prednost.

Željezničar je upisao prvu pobjedu u 2021. godini. Plavi su na Grbavici razbili Krupu rezultatom 3:0. Golove su postigli Juričić, Gasal i Duraković. Plavi su sezonu za zaborav završili na sedmom mjestu.

Novi prvak BiH je Borac koji je u rezultatski neznačajnoj utakmici remizirao protiv Slobode na Tušnju rezultatom 0:0.

Iz lige su ispali Olimpik i Radnik. Plasman u elitni rang izborili su Posušje i Rudar Prijedor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.