Velika akcija EUROPOL-a i u Brčkom: Hapšenja zbog trgovine ljudima i iskorištavanja maloljetnika

Objavljeno: 13.10.17 u 15:32 Autor: E. F.

Policija Brčko Distrikta u saradnji sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH i u okviru velike međunarodne akcije EUROPOL-a uhapsila je šest osoba na području Brčkog koje se sumnjiče za trgovinu ljudima i iskorištavanje maloljetnika. 

Policijska akcija u Brčkom FOTO: ILUSTRACIJA
Policijska akcija u Brčkom FOTO: ILUSTRACIJA

U policiju na saslušanje privedeni su S. D. (20), M. Š. (20), E. I. I. (22), F. Š. (26), svi iz Brčkog, te L. N. (30) iz Gradačca i N. M. (52) iz Gračanice.

- Oni su nakon saslušanja u policiji predati u nadležnost postupajućeg Tužilaštva Brčko distrikta koje će poduzeti daljnje mjere prema njima - potvrdio je Halid Emkić, glasnogovornik Policije Brčko distritka BiH.

Kako je saopćeno iz brčanske policije, privedena šestorka se sumnjiči da su počinili krivično djelo iskorištavanje djeteta ili maloljetnika, trgovina ljudima, vanbračna zajednica sa mlađim maloljetnikom te zapuštanje djeteta ili maloljetnika.

Nakon saslušanja L. N. i N. M. su pušteni na slobodu i protiv njih će Tužilaštvu biti proslijeđen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. 

Ovom akcijom policija je provela završne radnje na realizaciji predmeta kodnih naziva “HAKER II”, “BELA” i “PRUT”.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH danas nisu davali informacije o provedenoj akciji, te su samo kratko kazali da su određene aktivnosti još u toku, te da bi svaka informacija mogla da ugrozi istragu koja se provodi.