open-navfaktor-logo
search
Jean-Claude Juncker
Velika Britanija će napustiti EU do 31. januara
Juncker je za BBC izjavio da je Brexit "preduga priča koja se mora privesti kraju"
06.11.2019. u 08:35
get url
text
get url
text

Odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je kako vjeruje da će Velika Britanija do 31. januara 2020. godine napustiti Evropsku uniju (EU). 

Juncker je za BBC izjavio da je Brexit "preduga priča koja se mora privesti kraju".

Osvrnuvši se na tvrdnje britanskog premijera Borisa Johnsona da će ispregovarati o trgovinskom sporazumu s EU-om prije kraja decembra 2020. godine, Juncker je rekao da neki zastupnici iz Velike Britanije misle da će pregovaranje o sporazumu biti lako te je podsjetio da su razgovori o slobodnoj trgovini s Kanadom "trajali godinama", prenosi agencija Anadolija. 

Smatra da predizborno obećanje opozicijske Laburističke stranke da će, ukoliko pobijedi na parlamentarnim izborima 12. decembra ponovo pregovarati o novom sporazumu s EU-om, nerealan pristup.

- Tada više neću biti na ovoj funkciji. Tako da će naredna komisija o tome odlučivati, ali iskreno mislim da to nije realan pristup - rekao je Juncker.

Velika Britanija je trebala napustiti EU 31. oktobra, ali novim produženjem koje je odobrio blok rok za napuštanje EU-a sada je 31. januar 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.