Velika Britanija će ubijati svoje državljane koji su članovi ISIL-a

Objavljeno: 07.12.17 u 09:17

Britanski građani koji se bore za ISIL moraju biti locirani i likvidirani i ne smije im se dopustiti povratak u zemlju, rekao je u četvrtak novi britanski ministar odbrane Gavin Williamson za Daily Mail, prenosi France Presse.

Sa britanskim pasošem je oko 800 ISIL-ovaca
Sa britanskim pasošem je oko 800 ISIL-ovaca

- Samo mrtav terorist ne može nauditi Velikoj Britaniji - rekao je Williamson, dodavši da "moramo učiniti sve kako bismo oslabili i otklonili tu prijetnju".

Broj osoba s britanskim pasošem, koje se bore u Iraku i u Siriji, procjenjuje se na oko 800, od kojih je 130 ubijeno, oko 400 ih se vratilo, a oko 270 je ostalo na Bliskom istoku.

O tom se pitanju uveliko raspravljalo 2014. godine, kada se britanski građanin Mohammed Emwazi - poznat kao Jihad John - pojavio na ISIL-ovom propagandnom videosnimku odrubljivanja glave nekim od zarobljenika.

Gavin Williamson, koji je prošlog mjeseca postao ministar odbrane, pošto je Michael Fallon podnio ostavku nakon optužbi za nedolično ponašanje prema ženama, najavio je i potragu za borcima koji su pobjegli u druge zemlje, istakavši da će im biti zabranjen povratak u Veliku Britaniju.

- Učinite sve kako nijedno mjesto za njih ne bi bilo sigurno, da ne mogu ići u druge zemlje širiti svoju mržnju i svoju "kulturu smrti" - rekao je za Daily Mail.

S novinarom lista je razgovarao nekoliko sati pošto su dvojica muškaraca izvedena pred londonski sud pod optužbom za planiranje napada i ubistva britanske premijerke Therese May.