open-navfaktor-logo
search
Premijer najavio
Velika Britanija: Hiljadu vojnika u pripravnosti za humanitarni odgovor u jeku tenzija u Evropi
Velika Britanija će rasporediti još 1.000 vojnika u domovini da podrže humanitarni odgovor NATO-a i saveznika u jeku visokih tenzija duž rusko-ukrajinske granice, najavio je u srijedu premijer te zemlje Boris Johnson.
10.02.2022. u 08:48
get url
text

Johnson je to saopćio uoči današnje posjete Briselu i Varšavi, gdje bi se trebao sastati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i poljskim liderima.

- Kada je NATO osnovan, saveznici su preuzeli historijski poduhvat da zaštite slobodu svake države članice. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje nepokolebljivo u našoj posvećenosti evropskoj sigurnosti. Ono što treba da vidimo je prava diplomatija, a ne diplomatija prinude. Kao savez, moramo povući crte i biti jasni da postoje principi po kojima nećemo praviti kompromise - rekao je Johnson.

Dodao je da to uključuje sigurnost svakog saveznika u NATO-u i pravo svake evropske demokratije da teži članstvu u NATO-u.

Kako je najavljeno, Johnson će "naglasiti saveznicima da ne smiju praviti kompromise u vezi sa osnovnim principima NATO-a".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.