Velika policijska akcija u USK, u toku hapšenje krijumčara ilegalnih migranata

Objavljeno: 13.09.17 u 09:37

Na području Unsko-sanskog kantona započela je realizacija akcije kodnog naziva "Dardaneli" u kojoj je uhapšeno više osoba, a u toku su pretresi objekata i vozila koje koriste osumnjičeni.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Radi se o zajedničkoj međunarodnoj akciji u borbi protiv ilegalnih migracija koju Tužilaštvo BiH realizira u saradnji sa USKOK-om Republike Hrvatske i pravosuđem i policijom Crne Gore, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva. 

- Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, više desetaka policijskih djelatnika Granične policije BiH, zajedno sa policajcima MUP-a USK, koji pružaju potporu na terenu, provode aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva "Dardaneli". Slobode je lišeno više osumnjičenih osoba, a vrše se pretresi na više lokacija, na području Unsko-sanskog kantona.

Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizirana kriminalnagrupa, vršile krijumčarenje iz BiH na područje Republike Hrvatske, većeg broja državljana Turske, kao i osoba iz zemalja Bliskog istoka i Sirije - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi, osumnjičeni su za krijumčarenje ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura, a prema prikupljenim dokazima, za period od oko 2-3 mjeseca, prokrijumčareno je oko 300 osoba.

- Ova akcija odlučan je korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH i regionu protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata iz stranih zemalja, preko područja Zapadnog Balkana. Navedena međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinirane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i suradnju zemalja regiona, a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM - navode iz Tužilaštva.

Uhapšeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom.