open-navfaktor-logo
search
Konferencija
Veliki potencijal turizma na bh. vodama
U okviru projekta otkriveno 130 "stakeholdera" kojima je pružena pomoć pri razvijanju turističke ponude
22.11.2018. u 14:44
get url
text
get url
text

Projektom "Razvoj turizma na tri jezera" stvoreni su trajni preduvjeti za razvoj održivog turizma i kreiran je integrirani model turističke ponude na području općina Jablanica, Prozor/Rama i Posušje, rečeno je na završnoj konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati tog projekta.

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić kazao je kako je ta udruga, u suradnji s trima općinama, kroz realizaciju projektnih aktivnosti u proteklih godinu dana uspjela pobuditi interes javnosti za turizam ovoga tipa.

- Turizam na vodama u Bosni i Hercegovini nije promoviran onoliko koliko bi trebao biti. Imamo fantastičnih potencijala za razvoj turizma na raznim jezerima, a mi smo ovim projektom pokazali kako bi se to moglo i trebalo uraditi na području ove tri općine, odnosno tri jezera (Jablaničko jezero, Ramsko jezero, Tribistovo jezero). Također se nadamo da su naše aktivnosti kroz ovaj projekt bitno doprinijele spoznaji koliko toga lijepoga imamo u Bosni i Hercegovini - kazao je Majić.

Dodao je kako je u okviru projekta otkriveno 130 "stakeholdera" kojima je pružena pomoć pri razvijanju turističke ponude koja će privući goste i zadržati ih puno duže nego što je to bilo do sada.

- Također, mislim da smo općinama na ovaj način pokazali da se može potpomoći razvoju turizma. Želimo da se turizam i dalje promovira i da se stanovništvu s ovog područja omogući da na kućnom pragu može ugostiti strane i domaće turiste, i na taj način osigurati sebi ekonomski opstanak - istaknuo je Majić.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nazif Nezirić iskazao je zahvalnost svim sudionicima ovog projekta te svima koji su doprinijeli da se projekt uspješno završi.

- Cilj ovog projekta je stvaranje integrativne turističke ponude koja je bazirana na različitosti kultura, običaja i tradicija ovog područja, a Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK uvijek će podržavati ovakve i sve slične projekte - dodao je Nezirić.

Mirjana Laganin iz poduzeća za promociju turističke ponude Supersoft Mostar kazala je kako je realizacija projekta "Razvoj turizma na tri jezera" idealna prilika za promociju turističke ponude, ali i BiH općenito.

- Našim budućim aktivnostima proširit ćemo naše usluge i razvijati turistički proizvod promocije tri jezera Bosne i Hercegovine, a od ovih općina očekujemo da se aktivno uključe i pruže eventualne poticaje djelatnicima u turizmu. Treba razviti smještajne i ugostiteljske kapacitete, ali i turistima ponuditi naša tradicionalna jela i tradicionalne rukotvorine kao suvenire - kazala je Laganin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.