open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Veliki požar na Plitvicama: Povrijeđena dvojica vatrogasaca
Situacija je bila vrlo ozbiljna jer je postojala opasnost da se požar munjevito raširi jer se radi o kompleksu drvenih kuća, rekao je Ostović
24.08.2019. u 22:13
get url
text
Gašenje požara na Plitvicama

Dva vatrogasca ozlijeđena su tokom gašenja požara u subotu na drvenoj kući u sklopu turističkog kompleksa Etno House na Plitvičkim jezerima, javlja 24sata.hr.

- Požar je bio zaista velik i kolege su dehidrirale. Jedan od njih je napravio štit od stolova prema vatri kako bi smanjio temperaturu koja dopire do njega. Gasio je požar iz čučećeg položaja. U jednom trenutku je uslijed udisanja dima i dehidracije izgubio svijest i pao na leđa. Obojicu je odvezla Hitna u karlovačku bolnicu i dobro su – rekao je komandir Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović.

Dodao je kako je jedan dvojice vatrogasaca otpušten iz bolnice, dok će onoj s ozlijeđenim leđima biti zadržan u bolnici.

- Situacija je bila vrlo ozbiljna jer je postojala opasnost da se požar munjevito raširi jer se radi o kompleksu drvenih kuća – rekao je Ostović.

U nedjelju će policijski uviđaj pokazati kako je došlo do požara, no moguće je da je uzrok udar groma jer je u poslijepodnevnim satima bilo nevrijeme s puno grmljavine na tom području. Požar je planuo oko 14.30, a ugašen je oko 19.30. Tokom noći na požarištu će biti petorica vatrogasaca koji će nadgledati izdimljavanje.

Nezvanično, u požaru je ozlijeđen i jedan zaposlenik kompleksa, pišu 24sata.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.