open-navfaktor-logo
search
Izetbegović i Abdulah II
Veliki prostor za jačanje ekonomske razmjene sa Jordanom
Razmijenjena su mišlјenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i Jordanu, s posebnim osvrtom na odnose u regionu i području Bliskog Istoka.
29.08.2018. u 12:46
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tokom posjete Jordanu susreo se sa kralјem te zemlje Abdulahom II.

Tokom razgovora u kralјevskoj palati Al Husseinieh naglašene su prijatelјske i historijske veze dviju država i dva naroda.

Izetbegović je kralјu Abdulahu II zahvalio za jordansku pomoć u obnovi Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio ulogu kralјevske porodice u proglašenju Starog mosta simbolom mira, kao i podršku uspostavlјanju Međunarodnog koledža u Mostaru.

Izetbegović je istaknuo ulogu Bosne i Hercegovine u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorizma i odao priznanje Kralјevini Jordan za doprinos u borbi protiv nasrtaja na civilizacijske vrijednosti.

Dodao je da društva poput bosanskohercegovačkog i jordanskog, koja imaju bogato historijsko naslijeđe, mogu odigrati značajnu ulogu u promociji međureligijskog dijaloga, kulturne razmjene i zaustavlјanju širenje nasilnog ekstremizma.

Razmijenjena su mišlјenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i Jordanu, s posebnim osvrtom na odnose u regionu i području Bliskog Istoka. Istaknuti su dobri bilaterni odnosi dviju zemalјa, te konstatovano da postoji prostor za značajno povećanje ekonomske razmjene.

Izetbegović je pozvao kralјa Abdulaha II da posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je on sa zadovolјstvom prihvatio.

U delegaciji Predsjedništva BiH bili su Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića i Igor Planinić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.