open-navfaktor-logo
search
Elementarna nepogoda
Veliki šumski požari u Australiji: Poginulo šest osoba, izgorjele 744 kuće
Vatrogasna služba Novog Južnog Velsa saopćila je da je trenutno situacija najteža na obroncima Plave planine na periferiji Sydneya
16.12.2019. u 09:29
get url
text

Veliki šumski požari zahvatili su područje od 2,7 miliona hektara u australskoj pokrajini Novi Južni Vels, a posljedice neukrotive vatrene sve su teže, javlja Anadolija. Požari u Australiji počeli su prije više od mjesec dana, a Vatrogasna služba Novog Južnog Velsa saopćila je da je trenutno situacija najteža na obroncima Plave planine na periferiji Sydneya.

Trenutno je u Australiji aktivno 110 požara, a prema posljednjim podacima od posljedica požara u proteklom mjesecu život je izgubilo najmanje šest osoba. Do sada je vatrena stihija uništila najmanje 744 kuće, od kojih je 20 jučer izgorjelih na Plavoj planini.

U požarima je izgorjelo i blizu dvije hiljade poslovnih objekata, uključujući 49 farmi. Stotine vatrogasaca danima se bore protiv plamena koji se diže i do 70 metara u vis, a meteorolozi najavljuju dodatno zatopljenje što bi u Novom Južnom Velsu moglo dovesti do još teže katastrofe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.