- Pa ja se nadam da će to biti ovog ljeta. Nadam se da će se ova situacija sa koronom smiriti do tada. Film je završen. Bio je na ocjeni kritičara, oko njih 50 – filmologa i značajnijih kulturnih radnika. Dobio je pozitivne komentare. U planu imamo da ga kandidiramo za festival u Cannesu koji je pomjeren za august – govori Bulajić.

Film za koji Bulajić potpisuje i scenarij, prati zbivanja i sudbine glavnih likova u dramatičnim okolnostima Drugog svjetskog rata, koje povezuje s današnjim vremenom. Osnovna tema je pobjeda čovječnosti i ljubavi nad užasom i besmislom ratova, koji dolaze i prolaze, ali razaraju ljudske vrijednosti običnih ljudi, tzv. malog čovjeka. Nosilac glavne uloge je afirmirani njemački glumac Tom Wlaschiha.

- Bez ideologizacije jedne ili druge ratne strane, film je zamišljen kao savremeni pogled, s distancom, neopterećen artikulacijom političkog i ideološkog uglagledanja. Tu filmsku priču, o takozvanim "malim ljudima" s obje zaraćene strane, obilježava okrutnost rata, a jednako i današnji život - kazao je Bulajić o filmu. 

Pitali smo ga i kako se nosi sa pandemijom koronavirusa.

- Nosim se kao i svi drugi. Ne izlazim puno. Ne krećem se. Distanca, maska i dezinfekcija – odgovara Bulajić.

Prokomentirao je i uspjeh filma "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić koji je dobio nominaciju za Oscara. Ušao je među pet filmova koji su u utrci za najbolji film van engleskog govornog područja za prestižnu nagradu američke filmske akademije. Isti uspjeh, 1970. godine postigao je njegov, sada već kultni film - "Bitka na Neretvi", ali, nažalost, nije osvojio Oscara.

- Iz daleka ovako teško je prognozirati, ko zna koji su timovi, kakva je situacija, to je jako teško znati. Svi imaju jednake šanse, tamo se radi vrlo ozbiljno. Nema namještanja. Treba se nadati. Film nisam pogledao, čuo sam da je jako dobar, i nadam se da ću uskoro imati priliku – kazao je Bulajić.