open-navfaktor-logo
search
Zaštita od poplava
Venecija zabranila velikim kruzerima ulazak u historijski centar grada
Svi kruzeri, teži od 1.000 tona, će od seprembra ove godine biti preusmjereni iz određenih plovnih puteva
08.08.2019. u 21:16
get url
text

Venecija je zabranila velikim kruzerima ulazak u historijski centar grada, saopćila je italijanska Vlada. Svi kruzeri, teži od 1.000 tona, će od seprembra ove godine biti preusmjereni iz određenih plovnih puteva. 

Odluka italijanskih vlasti uslijedila je nakon incidenta u junu, kada je kruzer udario u manji brod u centralnom kanalu Giudecca, pri čemu je povrijeđeno pet osoba. 

Od narednog mjeseca neki će brodovi biti primorani pristajati u terminale Fusina i Lombardia daleko od centra. Do kraja 2020. godine, trećina brodova će biti preusmjerena. 

Kritičari već duže vrijeme navode da talasi koje stvaraju kruzeri često izazivaju poplave u historijskom dijelu grada. Drugi su se žalili da kruzeri narušavaju ljepotu historijskih lokaliteta u Veneciji i dovode previše turista. Mještani su nakon incidenta u junu tražili zabranu kruzera i u tu svrhu su često protestovali, blokirajući ulice i vodene kanale.

U 2017. godini najavljeno je da će veći brodovi biti preusmjereni iz historijskog dijela grada, ali su bile potrebne četiri godine da takvi planovi stupe na snagu, 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.