navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poduhvati

Veterinar Edin Grabovica otvorio vrtić za kućne ljubimce: Cilj nam je da ovo bude wellness i spa za "čupavce"

Edin Grabovica iz Sarajeva po struci je veterinar, ali od liječenja životinja je odustao. Ne jer je u međuvremenu zamrzio svoj poziv, ili ne daj Bože četveronoške čupave prijatelje, već, kako kaže, "nije se isplatilo".

Objavljeno: 26.10.2021. u 07:52
get url
text

Zbog izrazite ljubavi i osjetljivosti koju osjeća prema životinjama, svaki njegov liječnički poduhvat svodio bi se na besplatan angažman, odnosno humanitarni rad, što kao suprug i otac dvoje male djece više nije mogao finansijski podnositi.

No ljubav prema životinjama nikada nije prestala, a u razmišljanju kako ponovo da im se vrati, prije nekoliko mjeseci je u sarajevskom naselju Bjelave pokrenuo vrtić za kućne ljubimce "Da Pet Care".

Zapravo, u pitanju je vrtić i hotel za pse i mačke. Dok su u vrtiću, svaki dan imaju posebno osmišljen program aktivnosti, a ukoliko će prenoćiti, uvijek protekne uz nečiji nadzor. I za kratko vrijeme ostvario je veliko povjerenje vlasnika kućnih ljubimaca, pa u vrtić trenutno dolazi deset pasa i osam mačaka, koji su postali pravi drugari.

- Prije nekoliko mjeseci je otvoren vrtić. Ima još vrtića u Sarajevu, ali je kod nas malo drugačiji koncept. Mi smo namijenjeni za male i srednje pse, a to su većinom razmaženi i umaženi psi. Njima nije bitno da se istrče, njima je bitnije da se oni maze, da im se tepa. To je posebna klijentela u odnosu na velike pse. Kod nas uvijek noći nekoliko pasa, uz nadzor naravno, i gledamo da ih ne bude više od pet. Nije nam cilj da to bude kao fabrika, što više pasa da se tu ubaci, već da njima stvarno bude ugodno. I macama naravno, koje također odsjedaju kod nas – ističe Grabovica.

Da uz vrtić ponudi i hotelske usluge za kućne ljubimce ponukala ga je činjenica da i sam nekada nije imao gdje ostaviti svoje, kada je išao na poslovni put ili na godišnji odmor. Iako je odustao od poziva veterinara, vlasnike ljubimaca preventivno upozorava ako primijeti neke promjene.

- Mi se u našem vrtiću ne bavimo liječenjem, ali neke promjene ili naznake koje idu na bolesne procese ili na bolesna stanja možemo uputiti vlasnika na preventivni pregled, tako s te strane njima je jako korisno. Doduše, do sada smo imali jako zdrave životinje, to su većinom kućni ljubimci kojima je stvarno posvećena pažnja, koji idu jednom mjesečno na sistematske preglede. Posvećeno im je više pažnje nego što mi možda sebi posvećujemo. Najčešće promjene na koje moramo ukazivati su problemi u ishrani, većina njih je razmažena pa su i malo buckasti, a to kod pasa može razviti dijabetes i niz drugih bolesti – naglašava Grabovica.

Svi psi u toku dnevnog boravka izlaze tri puta dnevno minimalno, a pošto je Edin pušač, kroz smijeh dodaje, da to bude "više puta na dan". Jednom sedmično imaju izlet na planinu ili jezero, a u nekim paketima uključena su i kupanja, šišanja, obnova dlake, dakle, kozmetički zahvati. Tu je i nutricionističko savjetovanje i plan prehrane, kao i preporuke za odabir najadekvatnije hrane za kućne ljubimce, pet taksi, postoperativna njega, kućni obilasci. Također, zajedno slave i rođendane, a 31. oktobra proslavit će i Halloween.

- Naredne godine ćemo krenuti sa hidroterapijom za pse koji sve češće imaju problema sa zglobovima, kukovima, laktovima, i to će biti novo kod nas, ali i u državi. Uglavnom, to je zamišljeno da bude wellness i spa centar za kućne ljubimce – pojašnjava Grabovica.

Njegov posao je kao i svaki drugi, sa punim, ali i prekovremenim radnim vremenom, samo što boravak sa životinjama donosi mnogo sreće i zadovoljstva.

- Životinje pozitivno utječu na ljudsku psihu, ali tu ima i više od toga nego što se priča, pogotovo mačke koje su nevjerovatne životinje. Mislim da ko ima mačku, ne može imati depresiju, one tako pozitivno djeluju na čitavo okruženje i po meni generalno donose sreću i u kuću i porodicu. Moja cijela porodica je uključena u ovaj posao, svi pomažu jer svi volimo životinje. Svi uživamo u poslu i kroz posao se više družimo – zaključio je Grabovica.