open-navfaktor-logo
search
Izoliran virus
Veterinarski fakultet: Zaraženi pas iz Srebrenice imao bjesnilo, zadnji slučaj utvrđen 2014. godine
Nacionalna referentna laboratorija za bjesnilo Bosne i Hercegovine je 29. maja dijagnosticirala bjesnilo kod lovačkog psa s područja Općine Srebrenica, vlasnika Kemala Salihovića.
09.06.2020. u 08:32
get url
text

Riječ je o psu rase Posavski gonič koji je bio star tri godine. Potrebno je istaći uspjeh uposlenika Instituta Veterinarskog fakulteta koji su prvi put u našoj zemlji i što je važno istaći u kratkom roku izvršili izolaciju i identifikaciju virusa bjesnila.

- Dobijeni izolat će se koristiti za dalja naučna istraživanja, određivanja topotipa te molekularno sekvenciranje, a sve u svrhu utvrđivanja porijekla ovog slučaja bjesnila. Ovim je Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu radom laboratorija Instituta još jednom pokazao da posjeduje resurse za izolaciju virusnih patogena koji Univerzitet u Sarajevu stavljaju na svjetski nivo. S obzirom na to da je posljednji slučaj bjesnila utvrđen 2014. godine, također kod psa te da je ekstenzivnim vakcinalnim kampanjama silvatično bjesnilo držano pod kontrolom sve do 2018. godine, kada je izvršena zadnja distribucija vakcina, važan korak u kontroli bjesnila je reorganizacija i revizija vakcinalnog programa oralne vakcinacije lisica, organiziranje aktivnog nadzora bjesnila koji podrazumijeva odstrel lisica i uspostavljanje sistema dostavljanja dijagnostičkog materijala u Nacionalnu referentnu laboratoriju – ističu sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Na važnost ovog izuzetno opakog, fatalnog oboljenja ukazuju i podaci WHO-a prema kojima godišnje u svijetu od bjesnila umire 59.000 ljudi, od čega 40 posto djeca mlađa od 15 godina, a u 99 posto slučajeva bjesnila u ljudi izvor infekcije je kontakt s bijesnim psima.

Važno je napomenuti da je bjesnilo moguće prevenirati nizom mjera koja uključuju: edukaciju stanovništva, vakcinaciju svih pasa i lisica, testiranje izlovljenih divljih životinja te njihovo obavezno testiranje na prisustvo virusa bjesnila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.