Veterinarski zavod TK: Nema razloga za zabrinutost zbog bruceloze i "q" groznice

objavljeno: 16.04.2018. u 15:08

Nekoliko sporadičnih slučajeva zaraznih bolesti životinja, bruceloze, "q" groznice i infektivne anemije konja, registovano je tokom 2018. godine na području Gračanice, Živinica i Tuzle.

Na sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona, Veterinarskog zavoda TK-a i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla, zaključeno je da stanje nije alarmantno i nema razloga za zabrinutost.

Zbog bruceloze, najkritičnija je bila 2007. godina, dok je ove godine evidentirano znatno manje slučajeva bruceloze, "q" groznice i infektivne anemija konja.

Na osnovu prijava zaraznih bolesti, inspekcijski organi i veterinarske službe neškodljivo zbrinjavaju oboljele životinje uz zakonom predviđene procedure. 

- To su mjere neškodljivog uklanjanja, zabrane nomađenja, transporta zaraženih životinja i određene mjere monitoringa i praćenja - pojasnio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK-a Mufid Klinčević.

U suzbijanju zaraznih bolesti najznačajnije su preventivne mjere.

Direktor Veterinarskog zavoda TK-a Suad Hamzić naglasio je da su to vakcinacija malih životinja protiv bruceloze te preventivna dijagnostika krupnih životinja na TBC, brucelozu i leukozu.

- To je paket mjera koji, ukoliko se provede, ne daje mogućnost daljnjeg širenja zaraznih bolesti koje trenutno imamo - zaključio je Hamzić.

Ured za veterinarstvo BiH izradio je Program mjera zdravstvene zaštite životinja za 2018. godinu. Očekuje se i uputstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nakon čega će kantonalno resorno ministarstvo i veterinarski zavod moći početi s realizacijom preventivnih mjera u cilju suzbijanja zoonoza.