open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije
Viceprvaci svijeta idu na EURO, Vatreni pomogli Velšanima
Golove za šesti plasman Vatrenih na završnu smotru najboljih evropskih selekcija postigli su Vlašić (56.), Petković (60.) i Perišić (74.)
16.11.2019. u 22:37
get url
text

Fudbalska reprezentacija Hrvatske osigurala je plasman na Evropsko prvenstvo nakon što je na Rujevici poslije preokreta savladala Slovačku s 3:1

Nakon prvih 45 minuta gosti su imali vodstvo zahvaljujući golu Boženika, no u nastavku su viceprvaci svijeta postili tri gola i tako pobjedom ovjerili plasman na kontinentalni šampionat, iako im je za "vizu" za EURO 2020 bio dovoljan i bod. Golove za šesti plasman Vatrenih na završnu smotru najboljih evropskih selekcija postigli su Vlašić (56.), Petković (60.) i Perišić (74.).

Hrvati su na ovaj način pomogli i Velsu, koji ima priliku da u direktnom okršaju sa Mađarskom direktno izbori plasman na EP. To bi značilo da Velšani, ukoliko poraze Mađare u posljednjem kolu kvalifikacija, ne bi bili među potencijalnim protivnicima Zmajeva u Ligi nacija.

Plasman na EURO osigurala je i Austrija. Selekcija koja je ostala iz BiH u Ligi nacija trijumfom protiv Sjeverne Makedonije izborila je mjesto na EP-u. Austrijanci su slavili s 2:1 golovima Alabe i Lainera.

Poljska, koja je još ranije osigurala mjesto na Evropskom prvenstvu, bila je bolja od Izraela u gostima s 2:1, dok je Njemačka s 4:0 bila bolja od Bjelorusije. 

Iz kvalifikacione grupe C pored Njemačke na EURO će i Holandija, koja je večeras remizirala u gostima kod Sjeverne Irske (0:0). Steven Davis bio je tragičar Sjeverne Irske promašivši penal u 32. minuti susreta. 

Rezultati:
Austrija - Sjeverna Makedonija 2:1
Hrvatska - Slovačka 3:1
Izrael - Poljska 1:2
Njemačka - Bjelorusija 4:0
Sjeverna Irska - Holandija 0:0

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.