open-navfaktor-logo
search
Utvrditi kontekst
Vidović: Nije isto nabavljati nešto u "mirnodopskom" i u stanju nesreće
Advokatica premijera Fadila Novalića Vasvija Vidović, nakon današnjeg ročišta u predmetu Respiratori, kazala je da je za odbranu jako bitno da se utvrdi kontekst, odnosno kakve je bila opća situacija kada je vršena nabavka respiratora.
24.03.2021. u 12:38
get url
text

Na danas održanom ročištu u Sudu BiH svjedočili su generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović i Denis Đulalić, vlasnik i direktor firme "Cubicus".

- Pravo da vam kažem, kada sam pregledala dokaze imala sam osjećaj da pogotovo prvi svjedok, a i drugi svjedoci nemaju dodir sa uvozom respiratora i to je tako. Međutim, čuli ste da tužilac ima svoju teoriju o tome. Nama su oba svjedoka, kao i prošli svjedok, razjasnili situaciju i sa stanovišta odbrane nama je jako važno da se razjasni kako opća, tako i ta za nabavku respiratora. U tom smislu svjedoci su bili korisni - kazala je Vidović.

Na pitanje novinara kolika je ustvari bitna ta hitnost kada se govori o javnim nabavkama u ovom procesu, Vidović je kazala da je bitno da se ustanovi stvarno stanje, stvarna situacija, kontekst događaja u kojem se posmatra djelo koje je u krivičnom postupku.

- Nije isto kada se bilo šta nabavlja u normalnim, mirnodopskim da kažem uvjetima i u uvjetima pandemije ili nesreće - kazala je Vidović te dodala da je ta hitnost apsolutno bitan argument odbrane jer je kontekst ponekad odlučujući.

Kazala je i da je to što se čulo od prof. dr. Sebije Izetbegović da su respiratori u funckciji veoma korisno za odbranu u kontekstu same optužbe.

- Optužba tvrdi da su respiratori beskorisni, a vi sada zaključite dalje - kazala je i dodala kako zbog procesa ne smije komentarisati prepisku na Viberu koja je danas prezentirana, te da će zakonitost tih dokaza biti razmatrana na posebnom dijelu suđenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.