open-navfaktor-logo
search
Objavili program
Vijeće ministara BiH planira donijeti 28 zakona, među prioritetima novi kanal u javnom RTV servisu
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u ovoj godini planira usvojiti 28 novih zakona te izmjene i dopune 21 postojećeg zakona, a među označenim prioritetima je novi zakon o Javnom RTV sistemu čime će se omogućiti uvođenje novih RTV kanala u sistem javnih emitera.
09.04.2023. u 17:14
get url
text
Vijeće ministara BiH

Na zakonu će raditi Ministarstvo komunikacija i prometa BiH na čijem je čelu Edin Forto (Naša stranka). Na uvođenju kanala na hrvatskom jeziku odavno insistira HDZ.

Prema Programu rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu, u planu je izrada i donošenje zakona o sudovima BiH, te zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i zakona o sprečavanju sukoba interesa koji su među evropskim uvjetima i koje su prošle godine HDZ i SNSD oborili u Parlamentu BiH.

U uvodnom dijelu objavljenog Programa rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu govori se i o "legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda" u Predsjedništvu BiH i domovima naroda i provedbi odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, na čemu također insistira HDZ čija je Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

VEZANI TEKST - "Osmorka" pristala na Čovićevo "legitimno predstavljanje", za pola godine moraju mu ispuniti želju

- Dodjeljivanje statusa kandidata obavezuje nas na tješnju saradnju te će stoga naše aktivnosti biti usmjerene na veću efikasnost u svim područjima djelovanja, posebno u području vladavine prava i ljudskih prava. To, među ostalim, obuhvata i provedbu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u institucijama koje su po Ustavu određene za zaštitu kolektivnih prava konstitutivnih naroda (Predsjedništvo BiH i domovi naroda), kao i paket već dobro poznatih presuda Evropskog suda za ljudska prava - piše u Programu rada. 

Time je, po svemu sudeći, i u program rada uvršten sporazum s HDZ-om kojim se "Osmorka" obavezala da će provesti odluku Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", a koja se u tumačenju i interpretaciji lidera HDZ-a Dragana Čovića odnosi na "legitimno predstavljanje", odnosno "legitimnog Hrvata" u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine po njegovoj mjeri. Visoki predstavnik Christian Schmidt je nakon što je 2. oktobra nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH poručio da je presuda "Ljubić" za njega okončana.

U Programu rada za ovu godinu Vijeće ministara spominje i saradnju s NATO-om i to da će i u 2023. Vijeće ministara raditi na postizanju dogovora o zajedničkim vanjskopolitičkim stajalištima Bosne i Hercegovine, što uključuje i sve aktivnosti i pitanja iz područja saradnje s NATO savezom.

Među planiranih 28 novih zakona u ovoj godini su zakoni o Pravobranilaštvu BiH, o slobodi pristupa informacijama, o akcizama, o razvojnoj i humanitarnoj pomoći, o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, o javnim nabavkama, o zaštiti bilja, o organizaciji tržišta vinom, o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u BiH, o policijskim službenicima, o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ima i "ponavljača", odnosno zakonskih rješenja čije se donošenje planira godinama kao što su zakon o pomorskoj plovidbi, o hrani... 

Detaljan Program rada Vijeća ministara BiH za 2023. možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.