open-navfaktor-logo
search
Kadrovske križaljke
Vijeće ministara danas o novom direktoru i zamjeniku OSA-e, Dodik potvrdio da je SNSD-ov prijedlog Risto Zarić
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici bi, prema najavama, trebalo imenovati novo rukovodstvo Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.
09.02.2023. u 08:21
get url
text

Direktora bi trebale predložiti stranke "Osmorke", dok će zamjenika predlagati SNSD.

Lider te stranke i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sinoć je za ATV potvrdio ranije informacije da će njihov prijedlog biti Risto Zarić.

Zarić je bio Dodikov savjetnik i savjetnik bivše predsjednice RS-a Željke Cvijanović.

Dodik je kazao da je on "pravi izbor".

- Radi se o čovjeku koji je akumulirao značajno iskustvo, koji je apsolutno profesionalac i on će ići tamo, nikakav problem nema. Oni bi željeli da dobiju nekog poput sad ovog zamjenika, ko je čuo da je zamjenik Osmici Buha? Niko, osim nas koji se bavimo ovim poslom - rekao je Dodik gostujući u emisiji ATV-a.

VEZANI TEKST - Konaković "pod besom": S ljudima iz međunarodne zajednice se radi na posljednjim konsultacijama za direktora OSA-e...

S druge strane, iz "Osmorke" nisu izlazili s konkretnim imenom, a kao mogući kandidati spominjani su Samir Suljagić, direktor Zavoda Pazarić, kao kandidat SDP-a, a također je kao mogući direktor OSA-e spominjan i Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Vijeće ministara direktora OSA-e i njegovog zamjenika imenuje i razrješava na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama s članovima Predsjedništva BiH, te Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije.

Generalni direktor OSA-e se imenuje na mandat od četiri godine i može se obnoviti jednom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.