open-navfaktor-logo
search
Prava i obaveze
Vijeće ministara odlučilo: Šta trebaju raditi institucije tokom trajanja epidemije koronavirusa
Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o postupanju institucija Bosne i Hercegovine i pravima i obavezama zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine tokom trajanja epidemije Covida – 19.
10.09.2020. u 16:24
get url
text

Odlukom su detaljnije uređena prava i obaveze zaposlenih kod kojih je potvrđena zaraza virusom Covid - 19, kao i kod onih koji su bili u kontaktu sa zaraženima. Također, propisana je obaveza pridržavanja epidemioloških mjera, kao i kontrola njihovog poštivanja. Odlukom je propisana i mogućnost da institucija, u zavisnosti od procjene rizika od širenja zaraze, organizuju rad sa izmijenjenim režimom, ali sa obavezom da obezbijedi da njene zakonske nadležnosti budu izvršavane blagovremeno. Rukovodioci institucija dužni su da donesu interne procedure kojima će detaljnije urediti bitna pitanja za rad institucije tokom trajanja epidemije, kao i prava iz radnog odnosa zaposlenih u ovom periodu.

Izmijenjena je i Odluka o raspodjeli novca prikupljenog od domaćih pravnih i fizičkih osoba za borbu protiv Covida - 19 uplaćenih na namjenski podračun Jedinstvenog računa trezora Bosne i Hercegovine, kao i Odluku o izmjenama Odluke o raspodjeli novca međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje uplaćenih na namjenski podračun Jedinstvenog računa trezora Bosne i Hercegovine. Izmjene se odnose na uplatu sredstava i izvještavanje. Izmijenjenim odlukama Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH zaduženi su za uplatu novca, a Ministarstvo sigurnosti i za podnošenje izvještaja Vijeću ministara o realizaciji odluka, saopćilo je VMBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.