open-navfaktor-logo
search
Upućen u Parlament
Vijeće ministara prihvatilo Nacrt zakona o privremenim mjerama u radu pravosuđa
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva pravde BiH, prihvatilo je danas Nacrt Zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih tijela Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.
16.04.2020. u 14:26
get url
text

Glavni cilj predloženog zakona je da se na području sudskih i drugih postupaka omoguće mjere usmjerene na sprečavanje širenja pаndеmiје virusа SARS-CoV-2 i оbоlјеnjа uzrоkоvаnоg оvim virusоm – COVID 19, zaštite zdravlja i života ljudi i osiguranje djelovanja prije svega sudova, ali i drugih tijela, kao i osiguranje provođenja prava i obveza.

Mjere na području pravosudnih tijela, tijela uprave i drugih tijela predložene ovim zakonom odnose se na: prekid toka rokova, načina rada sudova, tijela uprave i drugih tijela, mogućnost komunikacije između pravosudnih tijela i stranaka, kao i  drugih sudionika postupka putem pošte ili elektroničkim putem.

Mjere na području izvršavanja kazne zatvora usmjerene su na dodatno uređenje instituta pozivanja osuđenika na izdržavanje kazne zatvora te prestanak toka zateznih kamata.

Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih tijela Bosne i Hercegovine će biti upućen u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, s prijedlogom da bude razmotren po hitnom postupku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.