open-navfaktor-logo
search
Otkočen proces
Vijeće ministara usvojilo odluke neophodne za nabavku vakcina protiv COVID-19
Na zahtjev Ministarstva civilnih poslova BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas odluke kojima je otkočen proces nabavke vakcina za građane Bosne i Hercegovine.
04.03.2021. u 13:48
get url
text

Odobren je Amandman na Ugovor o nabavci vakcina - "Commitment agreement-committed purchase arrangement" između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za vakcine (GAVI) kao potreban uvjet za nastavak procesa nabavke vakcina u COVAX mehanizmu, a koji treba da potvrdi i Predsjeništvo BiH, saopćilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Odobren je, kako dodaju, Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i AstraZeneca o odšteti AstraZeneca kojim se omogućava da vakcina AstraZeneca stigne u ovom mjesecu u BiH kroz COVAX, kao i Ugovor o obeštećenju od Covaxa koji se odnosi na dodatne uvjete Pfizer/BioNtech.

- Vijeće ministara donijelo je i  Odluku o dopunama odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povratu već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane koronavirusom  (COVID-19) kojom se omogućava da direktne nabavke, mimo međunarodnih sporazuma, budu oslobođene indirektnih poreza - naveli su iz Ministarstva.

Ovim su, ističu, ispunjeni svi dodatni uvjeti koji su traženi za početak isporuka vakcina kupljenih u okviru COVAX mehanizma.

- Bosna i Hercegovina je ugovor sa COVAX-om potpisala 18.9.2020. godine i tada je naručeno 1.232.000 doza vakcina za šta je iz budžeta entiteta plaćeno 12.997.600 dolara. Odluke Vijeća ministara donesene su nakon što su nadležne zdravstvene vlasti dale pozitivno mišljenje na akte koje im je uputilo Ministarstvo civilnih poslova - zaključuje se u saopćenju.

BiH je, kako podsjećaju iz Vijeća ministara BiH, polovinom februara, dok je očekivala da stignu prve doze ranijih ugovorenih i plaćenih vakcina iz Kovaksa, dobila novi uvejt kojim se traži potpisivanje amandmana na ugovor. Podsjećaju i da je Vijeće ministara BiH još krajem prošle godine u okviru odobrenog višegodišnjeg projekta izdvojilo 2.000.000 KM za izmirenje troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv COVID-19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.

Dopunama Odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i njihovom povratu ako su plaćeni na opremu i sredstva koja doniraju domaći i međunarodni subjekti za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane virusom korona omogućava se svim nadležnim javnim tijelima u RS-u, Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH da za direktnu nabavku lijekova za liječenje zarazne bolesti COVID-19, kojima će se provoditi masovna imunizacija stanovništva na besplatnom osnovu, budu oslobođeni plaćanja indirektnih poreza, uz izdavanje potvrde javnih tijela u BiH, nadležnih za područje zdravstva da su lijekovi nabavljeni u nekomercijalne svrhe (besplatna i dobrovoljna imunizacija).

- To će olakšati nadležnim ministarstvima u oblasti zdravstva i nadležnim zdravstvenim ustanovama da samostalno nabave lijekove – vakcine za liječenje zarazne bolesti COVID-19, kako bi se provela besplatna masovna imunizacija stanovništva u BiH - dodali su iz Vijeća ministara BiH.

Podcrtali su da je Ministarstvo civilnih poslova još 18. septembra prošle godine potpisalo Ugovor o nabavci vakcina putem Kovaks mehanizma, a prethodno i Sporazum o međusobnim pravima i obavezama, ali da nijedna vakcina putem COVAX mehanizma još nije stigla u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.