Vijeće roditelja KS: Ne kupujte djeci radne sveske, Ministarstvo je obrazložilo zašto

Objavljeno: 12.08.17 u 12:02 Autor: S. Karaica

Ljetni raspust je na izmaku i polako počinju pripreme za novu školsku godinu. U knjižare pristižu udžbenici i školski pribor i materijal, a roditelji prave proračune kako kupovinu svega što je potrebno djeci uklopiti u kućni budžet.

Radne sveske nisu obavezne  FOTO: ARHIV
Radne sveske nisu obavezne FOTO: ARHIV

Pored udžbenika, koji su obavezno nastavno sredstvo, te sveski, olovki, gumica, pernica, ruksaka... praksa je da se od učenika zahtijeva kupovina radnih sveski i radnih listova, koje su u proteklim godinama koštale od sedam do deset maraka, a za strane jezike oko 15 maraka. 

Ove godine roditelji đaka u sarajevskom kantonu mogli bi osjetiti olakšanje. Nakon godina i godina unazad kada su mnogi nastavnici i učitelji ultimativno zahtijevali od učenika da imaju radne sveske i listove za svaki od predmeta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS konačno je odreagovalo.

U instrukciji koju su 26. jula uputili svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo naveli su da se radi o nepotrebnoj praksi koju treba potpuno izbjeći.

- U izrazito siromašnom društvu kakvo je bh. društvo obrazovanje djece jedna je od najskupljih stavki za roditelje te i ovo ministarstvo pokušava nabavkom besplatnih udžbenika za ugrožene kategorije bar donekle ublažiti to. Međutim, roditelji se nađu u bezizlaznoj situaciji kada pored dobijenih besplatnih udžbenika nastavnici u najvećem broju slučajeva od učenika očekuju i zahtijevaju kupovinu radnih sveski, listova i slično. Na ovaj način se direktno ugrožava egzistencija značajnog broja porodica jer su pojedini roditelji obavezni kupiti pomočna nastavna sredstva za rad svojoj djeci što smatramo potpuno nepotrebnim – navodi se u instrukciji Ministarstva, te dodaje da na početku naredne školske godine obratiti posebnu pažnju na ovu problematiku i od škola zatražiti izvještaje u vezi sa provođenjem instrukcije.

Ovu instrukciju na svojoj Facebook stranici objavilo je Vijeće roditelja KS.

- Pozivamo roditelje da ne kupuju radne sveske i listove čak i ako nastavnici budu zahtijevali jer je Ministarstvo obrazovanja KS to ocijenilo nepotrebnim i o tome obavijestilo škole. Nastavni proces se može jednako kvalitetno odvijati i bez tih materijala, a roditelji će biti na dobitku jer će im za opremanje školaraca trebati manje novca – rekao je za Faktor Admir Katica, predsjednik Skupštine Vijeća roditelja KS.

Prema njegovim riječima, za opremanje jednog đaka za novu školsku godinu potrebno je od 300 do 500 maraka, pa će se izostavljanjem radnih sveski iz obaveznog materijala i pribora roditelji značajno finansijski rasteretiti. Također, podsjeća na dobru praksu u nekim školama koje organiziraju razmjenu udžbenika i gdje đaci mogu dati svoje korištene udžbenike i od starijih školskih drugova uzeti one koji im trebaju.