open-navfaktor-logo
search
Jedini kandidat
Vijeće sigurnosti podržalo kandidaturu Guterresa za drugi mandat na čelu UN-a
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija podržalo je kandidaturu generalnog sekretara Antonia Guterresa u utorak za drugi mandat, preporučivši 193-članoj Generalnoj skupštini da ga imenuje na drugi mandat počevši od 1. januara 2022.
08.06.2021. u 19:55
get url
text

Estonski ambasador u UN-u Sven Jürgenson, predsjedavajući Vijeća za juni, izjavio je da će se Generalna skupština najvjerovatnije sastati 18. juna kako bi potvrdila imenovanje.

Guterres je naslijedio Ban Ki-moona u januaru 2017., samo nekoliko sedmica prije nego što je Donald Trump postao američki predsjednik. Veći dio Guterresovog prvog mandata bio je usmjeren na suprotstavljanje Trumpu, koji je dovodio u pitanje vrijednosti Ujedinjenih nacija i multilateralizma.

Sjedinjene Države najveći su finansijski donator UN-a i odgovorne su za 22 posto redovnog bužeta i otprilike četvrtinu budžeta za mirovne operacije. Novi američki predsjednik Joe Biden već je započeo s poništavanjem rezova finansiranja nekih agencija UN-a i ponovo je pokrenuo angažman sa Svjetskom orgnizacijom.

Nekolicina ljudi pokušala je osporiti Guterresa, ali je 72-godišnji bivši premijer Portugala i zvanično bez protivkandidata. Osoba se smatra kandidatom samo kada ga nominira država članica. Portugal je predložio drugi mandat za Guterresa, ali niko drugi nije imao podršku jedne države članice.

Guterres je bio premijer Portugala od 1995. do 2002. i nakon toga čelnik agencije UN-a za izbjeglice od 2005. do 2015. godine, prenosi Reuters. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.