Ohrabrenje

Vijeće za američko-islamske odnose: Muslimani, ne napuštajte džamije

Objavljeno: 15.03.2019. u 22:21

Ne bojte se i ne napuštajte džamije. Niti danas. Niti bilo kad, rekao je predsjednik CAIR-a Nihad Awad pred novinarima

Nihad Awad

FOTO: AA

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) pozvalo je muslimane u petak da se udruže u jedinstvu i solidarnosti nakon što je 49 vjernika ubijeno u terorističkom napadu u dvije džamije na Novom Zelandu tokom molitve, javlja Anadolu Agency (AA).

-Ne bojte se i ne napuštajte džamije. Niti danas. Niti bilo kad - rekao je predsjednik CAIR-a Nihad Awad pred novinarima.

Podsjetio je da u Sjedinjenim Američkim Državama postoji 3.000 džamija u kojima milioni muslimana redovno prisustvuju molitvama petkom.

-Oni osjećaju veoma opravdane strahove, i njima neki govore da se boje onih koji zagovaraju supremaciju bijelih te političkih lidera koji vjeruju u prevlast bijelaca - kazao je Awad.

Potom je poslao poruku Donaldu Trumpu, kritikujući njegovu retoriku u protekle dvije godine u kojoj je eksplicitno rekao: "Islam nas mrzi."

-Gospodine Trump, vaše riječi su važne. Vaše odluke su važne. One utječu na živote nevinih ljudi ovdje kod kuće, ali i na globalnom nivou. I ti bi trebao osuditi ovo ne samo kao zločin iz mržnje već i kao teroristički napad bijelog supremaciste - rekao je Awad.

U jutrošnjem terorističkom napadu u gradu Christchurchu, na dvije džamije u vrijeme džuma-namaza, ubijeno je najmanje 49 osoba, a blizu 50 povrijeđeno. Brenton Tarrant koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac te da je imao antiimigrantske motive za napad.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije