open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Vijećnici Zenice o nabavci kisika za Dom zdravlja: Direktorica ima plaću 6.000 KM i treba znati proceduru
Problem snabdijevanja kisikom Javne ustanove Dom zdravlja Zenica (JUDZZ) bio je tema današnje, 4. hitne sjednice Gradskog vijeća Grada Zenica, koja je sazvana na inicijativu JUDZZ-a.
08.10.2021. u 15:08
get url
text

Direktorica JUDZZ-a Mersija Kasumović kazala je da je zbog nabavke medicinskog kisika od preduzeća Interbenz plini iz Breze, a koje nema dozvolu za distribiciju medicinkih plinova, Kantonalno tužilaštvo poduzelo "određene procesne radnje".

- Dom zdravlja Zenica sada se doveo u apsurdnu situaciju, jer u Bosni i Hercegovini nema ovlaštenog dobavljača za snabdijevanjem medicinskim kisikom zdravstvenih ustanova primarnog nivoa. A od nas se traži da, uz mogućnost prekršajnih i krivičnih sankcija, nabavljamo medicinski kisik od dobavljača koji su ovlašteni da mogu isporučivati medicinski kisik zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite - rekla je Kasumović.

Ustanova i Gradska uprava Zenica, kao osnivač tog preduzeća, smatraju kako odgovor koji su dobili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da se medicinski kisik, koji se koristi u zdravstvenim ustanovama tercijarnog i sekundarnog nivoa, mogu primjenjivati u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u koje spadaju i domovi zdravlja, nije rješenje pravnog problema.

- Ovo je državni problem, a ne problem Grada Zenice - rekao je ovom prilikom gradonačelnik Fuad Kasumović.

On je kazao da su u toj ustanovi proteklih 11 godina medicinski kisik nabavljali od istog dobavljača te da se od nadležnih zdravstvenih vlasti "samo traži odgovor od kojeg dobavljača mogu nabaviti kisik" za JUDZZ-a.

Kasumović je i danas ostao pri tvrdnji da nijedna ustanova primarne zdravstvene zaštite ne nabavlja kisik od ovlaštenog dobavljača.

Vijećnik Šerif Patković (SDA) smatra kako je današnja sjednica sazvana samo s ciljem da se "zamagli" situacija oko nabavke kisika u JUDZZ-a, jer su dobili odgovor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da se kisik za tercijarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite može koristiti i u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

Podvukao je kako je zbog nabavke kisika za JUDZZ-a Tužilaštvo ZDK pokrenulo i istražni postupak.

- To me ne zanima jer to je pitanje suda i tužilaštva. Mene zanima jesmo li mi, do sada, građanima davali tehnički kisik - poručio je Patković.

Navodi da direktorica JUDZZ-a ima plaću od 6.000 KM te da bi trebala znati proceduru nabavke medicinskog kisika. Upitao je i ko će, ako je to istina, preuzeti odgovornost te traži smjenu direktorice JUDZZ-a.

- Za zakonitost rada javne ustanove odgovoran je direktor - kazao je Patković, koji je na sjednici predložio i zaključak da se Vijeće izjasni o smjeni direktorice te ustanove, ali njegov zaključak nije dobio većinsku podršku.

Vijećnik Almir Babajić (SDP) demantirao je izjavu direktorice JUDZZ- a Mersije Kasumović "da im je blokiran rad" jer im je, podsjetio je, Kantonalna bolnica Zenica ustupila određene količine kisika.

Babajić je tražio razrješenje aktuelnog Upravnog odbora JUDZZ-a te imenovanje v. d. direktora JUDZZ-a.

Vijeće je razmatralo nekoliko zaključaka, a, između ostalog, usvojen je zaključak kojim se traži od Ministarstva zdravstva ZDK da se aktivno uključi u problem rješavanja nabavke kisika za zenički Dom zdravlja te da se i utvrdi na koji su način nabavku kisika vršili ostali domovi zdravlja u tom kantonu.

Također, izglasan je zaključak kojim se od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH zahtijeva da obrazloži na osnovu čega su iznosili pravno mišljenje da se medicinski kisik od dobavljača za ustanove tercijarnog i sekundarnog nivoa zaštite može koristiti u ustanovama primarne zdravstvene zaštite te da li su ustanove primarne zaštite oslobođene odgovornosti u slučaju da postupe po tom mišljenju Agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.