open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Vikić i ostali: Odgođeno suđenje zbog koronavirusa
Suđenje optuženima za zločin počinjen u Sarajevu odgođeno je na neodređeno vrijeme zbog sumnje da supruga jednog od optuženih ima koronavirus, te da, ako se to pokaže tačnim, i on mora u izolaciju.
11.12.2020. u 13:16
get url
text

Zoran Božić, predsjedavajući Vijeća Suda BiH, kazao je da je saradnica Suda obavijestila Sud da je branilac jednog od optuženih prenio ovu informaciju, te da se čekaju rezultati testa na koronavirus.

Adna Dobojlić, braniteljica Dragana Vikića, rekla je da je Tužilaštvu BiH uputila podnesak kojim je tražila da joj se dostave adrese i brojevi telefona svjedoka, ali da su joj dostavljene adrese bez brojeva telefona. Dobojlić je dodala da Tužilaštvo nije dostavilo ni izjavu Nedžada Herende, koju je također tražila od ove institucije.

- Sud je naložio Tužilaštvu da dostavi Odbrani sve dokaze - kazao je Božić.

Vesna Ilić, tužiteljica u ovom postupku, rekla je da Tužilaštvo ima brojeve telefona svjedoka, te da će ih dostaviti Odbrani.

- Herenda je saslušan u svojstvu svjedoka, a ne kao osumnjičeni, saslušao ga je strani tužilac negdje u Holandiji - kazala je Ilić.

Sudija Božić je naglasio da je činjenica što je saslušan u svojstvu svjedoka razlog zbog kojeg Tužilaštvo treba dostaviti Odbrani izjavu, naloživši tužiteljici Ilić da to učini. Za ubistva osam rezervista Jugoslovenske narodne armije (JNA) počinjena u Velikom parku, Tužilaštvo BiH tereti Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladen Čovčića.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH). Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.