open-navfaktor-logo
search
Nezuk
Viola iz Italije na Maršu mira: Na nama je da pričamo o onome što se desilo
Irfan Demirok je došao iz Istanbula, prvi put je na Maršu mira. Jedan je od više stotina Turaka koji ove godine kreću na put kojim su se probijali oni koji su tražili spas na slobodnoj teritoriji
08.07.2019. u 22:23
get url
text
Viola i njeni zemljaci na Maršu mira

Iz Nezuka je jutros ka Potočarima krenula kolona u kojoj je više od pet hiljada ljudi. Najviše ih je iz naše zemlje, ali tu je i veliki broj stranaca, koji znaju šta se dešavalo u julu 1995. godine.

Podsjećamo, ovaj pješački pohod održava se u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile vojska i policija Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije.

Irfan Demirok je došao iz Istanbula, prvi put je na Maršu mira. Jedan je od više stotina Turaka koji ove godine kreću na put kojim su se probijali oni koji su tražili spas na slobodnoj teritoriji.

- Ne želimo da se zaboravi ono što se desilo u Srebrenici i zato smo došli. Moji roditelji su iz Sandžaka i u kući govorimo bosanski, tako da sam i ja naučio. Znamo da je više od osam hiljada duša ubijeno na tom putu, to svi u Turskoj znaju i to je razlog zašto smo tu - kaže Irfan.

Iz Cesene u Italiji na Marš mira došla je Viola. Kaže da je desetak puta dolazila u našu zemlju, ali da je ovo prvi put da kreće na Marš mira.

- Dolazila sam ovdje u organiziranima grupama studenata, a ovoga puta sam odlučila da odem na Marš mira. Duže vrijeme sam željela krenuti tim putem i sada ću to ostvariti. Studirala sam historiju i znam puno o onome što se ovdje dešavalo. Marš je način da se sjetimo ljudi koji su ubijeni i onih koji su ovim putem prošli 1995. godine - priča Viola.

Ona kaže da u Italiji djeca malo znaju o genocidu u Srebrenici, jer o tome ne uče u školi.

- Na nama je da dođemo ovdje, da nešto otkrijemo i da o tome pričamo - kaže Viola, koja je na Maršu u društvu još trojice svojih zemljaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.