open-navfaktor-logo
search
Igrač godine
Virgil van Dijk: Fudbal nije najvažniji u mom životu
U fudbalu ga, rekao je, posebno ispunjava kada protivnički igrači ne postignu gol
29.08.2019. u 21:54
get url
text

Ponosan sam što sam dobio ovu prestižnu nagradu. Hvala glasačima, rekao je večeras u Monte Carlu Virgil van Dijk, najbolji fudbaler u Evropi za sezonu 2018/2019 godine u izboru Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i Europa Sports Media (ESM).

Na ekskluzivnoj konferenciji za medije upriličenoj za 55 odabranih novinara, po jednog iz zemalja članica UEFA, sjajni defanzivac Liverpoola istakao je ”biti ispred ova dva igrača (Lionela Messija i Cristiana Ronalda, op.a.) čudo, jer su 10, 15 godina u vrhu.

- Drago mi je ako sam uspio da se cijene više odbrambeni igrači. Velika stvar je osvojiti ovaj trofej. Respektujem Messija i Ronalda, mnogo godina su na vrhu, to mi daje još veću satisfakciju - kazao je Van Dijk, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasio je da je sa Liverpoolom imao sjajnu prošlu sezonu kada su osvojili UEFA Ligu prvaka.

- Bili smo blizu osvajanja Premier lige Engleske. Ipak, osvojili smo Ligu prvaka. Mnogo je izazova ove sezone, želim da budemo najbolji, želimo titule, da osvajamo trofeje - pričao je Van Dijk, dodavši:

- Ne volim da gubim, to me ljuti. Mislim da uvijek pokazujem karakter, u mojoj cijeloj karijeri je tako. Ponekad nije išlo, ali pronalazio sam način. Veoma sam sretan što sam našao pravi put.

U fudbalu ga, rekao je, posebno ispunjava kada protivnički igrači ne postignu gol. 

- Igram kao defanzivac od mlađih kategorija i kada napadači ne postignu gol to znači da radim dobar posao. Za mene je izazov da ih sačuvam, kao što je i njima izazov da me nadmudre - poručio je Van Dijk.

Međutim, fudbal nije najvažniji u njegovom životu. 

- Porodica je najbitnija u mom životu. Nakon toga, fudbal - rekao je Van Dijk, a na pitanje razmišlja li da napusti Liverpool, odgovorio je:

- Nikada nisam to pomislio.

Kazao je i da je Liverpool dobio tešku grupu (Napoli, Salzburg, Genk) prilikom današnjeg žrijeba Lige prvaka u ovoj sezoni.

Otkrio je i da mu je u mladosti idol bio Ronaldinho, jer je ”uživao u radosti kako je on igrao i smijao se uz fudbal”.

Holanđanin Van Dijk na svečanoj manifestaciji, koja se od 2011. godine održava u sali ”Grimaldi Forum” u Monte Carlu (Monako), večeras je prvi put proglašen najboljim fudbalerom u Evropi. Od članova žirija kojeg je činilo 55 novinara iz zemalja članica UEFA i treneri klubova učenika Lige prvaka i Evropa lige u prošloj sezoni, prilikom glasanja, dobio je 305 bodova.

U užoj konkurenciji za prestižnu nagradu u sezoni 2018/19 još su bili Lionel Messi (Barcelona/Argentina) – 207 bodova i Cristiano Ronaldo (Juventus/Portugal) - 74.

Nagradu za najboljeg fudbalera u Evropi do sada su osvajali: Lionel Messi (2011. godine), Andres Iniesta (2012.), Franck Ribery (2013.), Cristiano Ronaldo (2014.), Lionel Messi (2015.), Cristiano Ronaldo (2016.), Cristiano Ronaldo (2017.), Luka Modrić (2018.) i Virgil van Dijk (2019.). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.