navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Borba sa pandemijom

Virolog koji je otkrio omikron: Bit će gotovo nemoguće izbjeći zarazu

Južnoafrički virolog Wolfgang Preiser, koji je prvi otkrio omikron varijantni soj koronavirusa, upozorio je na njenu vrlo zaraznu prirodu.

Objavljeno: 30.12.2021. u 15:08
get url
text

- S ovom varijantom bit će gotovo nemoguće izbjeći zarazu - kazao je Preiser za Deutsche Welle.

Virolog je bio "oprezno optimističan" u pogledu naglog pada broja slučajeva u Južnoj Africi, jednoj od zemalja koje su prve bile pogođene novim sojem.

- Možda je omikron malo manje virulentan od prethodnih sojeva. No, još vidimo kako zbog njega umiru pacijenti - dodao je Preiser.

Omikron je prvi put zabilježen u novembru u južnoj Africi i od tada se brzo prošio svijetom te uzrokovao rekordne brojeve novozaraženih u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Francusku gdje je broj dnevnih infekcija premašio 200.000.

Iako prvobitni izvještaji ukazuju na to da bi omikron mogao imati blaže simptome od prijašnjih sojeva COVID-19, stručnjaci upozoravaju da bi zbog porasta broja slučajeva moglo doći do preopterećenja zdravstvenih sistema.

- Koronavirus još nije postao virus prehlade. Možda se stvari kreću u tom smjeru, to bi bila dobra vijest. No, loša vijest je to da će biti skoro nemoguće izbjeći zarazu ovom varijantom - kazao je Preiser i dodao:

- Vidjeli smo koliko se brzo širi i koliko brzo raste broj novih slučajeva. Moguće je da će se u sljedećih nekoliko mjeseci omikronom zaraziti većina stanovništva.