Virtualno kod zubara: Doktore, bojim se, dajte mi VR naočale

Objavljeno: 16.06.17 u 09:44

Virtualna stvarnost u medicini još se testira, ali prvi rezultati pokazuju da često pomaže pacijentima. Tim britanskih naučnika svoje pacijente odveo je na plažu kako bi im smanjio bol.

Pacijenti posjećuju virtuelnu plažu kod zubata za smanjenje boli
Pacijenti posjećuju virtuelnu plažu kod zubata za smanjenje boli

Pacijenti koji posjećuju virtualnu plažu dok su kod zubara, gotovo ne osjećaju bol, otkrili su britanski naučnici.

U studiji objavljenoj u magazinu Environment & Behaviour, tim istraživača Univerziteta u Plymouthu, Exeteru i Birminghamu analizirao je koliko ovakva iskustva mogu pomoći pacijentima tokom rutinskih dentalnih operacija, a rezultati su u najmanju ruku ohrabrujući. Pacijenti koji su pristali na istraživanje šetali su po virtualnom gradu te po plaži, a iz tima naučnika kazali su kako su kod onih koji su šetali po plaži primijećene bitno sniženi nivoi stresa te boli.

- Naše istraživanje pokazalo je kako ovakva upotreba tehnologije može pomoći pacijentima. Upotreba virtualne stvarnosti u medicini je u porastu, ali je potrebno više uzoraka kako bismo imali precizniji dokaz te kako bi se u konačnici popravilo iskustvo pacijenta - kazao je voditelj tima Karin Tanja-Dijkstra.

Virtualna stvarnost u medicini još se testira, ali prvi rezultati pokazuju kako često pomaže pacijentima. U timu se nadaju da će ovakve metode uvelike olakšati i stručno usavršavanje praktikantima, tako da bi uspjeh istraživanja mogao biti višestruk, piše Science Daily.