open-navfaktor-logo
search
Tvrde da su prevareni
Više od 1.000 zdravstvenih radnika na protestu u Tuzli, traže isplatu 1.080 KM i najavljuju generalni štrajk
U Tuzli je danas više od 1.000 zaposlenih u javnom zdravstvu Tuzlnaskog kantona izašlo je na proteste. Oni traže da im se isplati jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 KM i tvrde da nikada nisu dobili 570 maraka koje su im početkom oktobra obećane nakon pregovora s timom Vlade TK.
14.12.2022. u 13:41
get url
text
Protest u Tuzli

Protestna šetnja krenula je ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, demonstranti su prošli pored sjedišta Vlade TK, a sve je okončano ispred ZZO-a TK.

- Dogovor s pregovaračkim timom Vlade TK postigli smo prije više od dva mjeseca i još uvijek nije ispunjen. Radnici su ogorčeni i zbog toga smo od tog dogovora odustali i tražimo isplatu 1.080 KM po osnovu uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Isti taj iznos dobili su zaposlenici Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a finansiramo se iz istog izvora - kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH.

Ukoliko isplate ne bude, istakao je Latifović, slijedi generalni štrajk za koji su zakonski uvjeti već ispunjeni.

- Organi sindikata će odlučiti kada će početi generalni štrajk. Mi smo prošle sedmice poslali Vladi TK poziv za mirenje, rok za odgovor je istekao. Imamo sporazume o poslovima koje moramo obavljati za vrijeme štrajka, dakle, sve je po zakonu - zaključio je Latifović.

U vešeraju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla radi Ferzija Ibradžić, koja kaže da je njena plaća minimalna, a uvjeti rada katastrofalni.

- Svakoga dana nas je manje, što znači da je posla sve više, a plaća je minimalac. Ovo nema smisla, lažu nas, uskraćuju nam prava, a vrlo malo nam daju - kaže Ferzija Ibradžić.

Predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu TK dr. Adisa Fakić kaže da današnji protesti neće pogoditi pacijente, ali da će se na njih odraziti generalni štrajk, ukoliko do njega dođe.

- Vlada TK nas je slagala i ići ćemo u pravi generalni štrajk. Mi ćemo biti na radnim mjestima, hitni slučajevi će biti primljeni, a sve ono što je "hladno" bit će vraćeno - kaže dr. Fakić.

U Domu zdravlja Živinice kao medicinska sestra Šahza Čerkezović radi 30 godina, a danas je u Tuzlu došla da izrazi svoje nezadovoljstvo.

- Moja osnovna plaća je 1.000 KM. Nisam zadovoljna uvjetima rada, radimo težak i odgovoran posao, koji je malo plaćen. S povećanjem životnih troškova možemo samo još više biti nezadovoljni. Mene je sramota sebe same, danas ovdje. Sramota me je Vlade, ZZO-a, države u kojoj živim i koju sam vjerovatno trebala napustiti - kaže Šahza Čerkezović.

Protestu zaposlenih u zdravstvu danas se priključili i predstavnici sindikata prosvjetnih radnika, koji također traže isplatu 1.080 KM jednokratne pomoći za sve budžetske korisnike u TK, kojih ima oko 10.000. Njihovom zahtjevu nije udovoljeno, pa se može očekivati još jedan protest.

{$galerijaFotografija}

Zdravstveni radnici
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.