open-navfaktor-logo
search
Sukob s policijom
Više osoba povrijeđeno na protestima u Ljubljani
Više je osoba povrijeđeno je večeras u središtu Ljubljane tokom sukoba između policije i demonstranata protiv vlade i epidemioloških restrikcija zbog koronavirusa.
05.11.2020. u 21:29
get url
text

VEZANI TEKST - Slovenci protestuju protiv novih mjera zabrana: Letjele baklje i boce, policija koristila vodeni top

Neprijavljene proteste najavila je preko društvenih mreža skupina koja se nazvala "Anonymous Slovenija", od čijeg djelovanja su se već distancirale grupe koje već mjesecima petkom popodne u Ljubljani zahtijevaju ostavku vlade na tzv. "biciklističkim protestima".

U centru slovenske prijestolnice najprije se popodne okupilo nekoliko stotina ljudi, pa i pojedinci koji su policiji koja je štitila prostor oko parlamenta zviždali i uzvikivali pogrdne izraze, a bilo je i bacanja pirotehničkih sredstava, javlja Hina.

Policija je na to na demonstrante djelovala vodenim topom, a iznad se pojavio i policijski helikopter, javljali su tokom popodneva mediji.

Na poprište nemira kasnije je došao i ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs. Novinarima je tom prilikom rekao da su za nemire i policajce koji su prilikom intervencije bili povrijeđeni krivi i neki mediji koji vode kampanju protiv vlade i njenih odluka, te da je "skupina huligana" napala i pripadnike specijalne policijske jedinice i policiju na konjima.

Na nemire u Ljubljani reagirao je na Twitteru premijer Janez Janša, te naveo da fizičko nasilje i napadi na policijske djelatnike uvijek znače kriminalni čin i da će biti kažnjeni.

Mediji i društvene mreže bliske premijeru Janši tvrde kako su huliganske napade na policiju organizirale "antifa" udruženja, odnosno ekstremna ljevica.

Kako prenosi Slovenska novinska agencija, policija je kasno popodne potisnula sudionike protesta, te sistematski ispraznila ulice u centru grada.

Na mjestima napada došlo je i do oštećivanja na gradskoj infrastrukturi, ali opseg štete nije poznat, a nekoliko je osoba završilo u bolnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.