open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Višegradski krvnik Milan Lukić optužen za otmicu, mučenje i ubistva 20 ljudi iz voza u Štrpcima
Optuženi se tereti da je lično učestvovao u planiranju i realiziranju otmice civila kao i njihovom ubistvu na obali rijeke Drine 27. februara 1993. godine
13.12.2019. u 12:52
get url
text

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Milana Lukića, rođenog 1967. godine u Foči.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se nalazi na izdržavanju kazne, koju mu je izrekao MKSJ u Den Haagu, Tužilaštvo BiH ispunilo je posljednje procesne uvjete za podizanje optužnice protiv Milana Lukića, saopćeno je danas iz državnog Tužilaštva. 

Lukić se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, zajedno sa zapovjednicima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade VRS-a, postupao protivno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je učestvovao u planiranju i organiziranju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prisilno zaustavljenog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar u mjestu Štrpci.

Nakon otmice 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore sa područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog porijekla, optuženi je zajedno sa drugim pripadnicima VRS-a učestvovao u odvođenju otetih osoba u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučeni, mučeni, zlostavljani i opljačkani. Nakon toga su odvezeni u mjesto Musići, gdje je optuženi lično učestvovao u ubistvu otetih osoba, čija tijela su bačena u rijeku Drinu.

Od 20 osoba, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još traga. Optuženi se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

VEZANI TEKST - Monstruozne laži zločinca Lukića: Nisam nikoga zapalio, svi iz Višegrada su živi, imali su i FB profile!?

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je u decembru 2012. godine prvostepenu presudu Milanu Lukiću za zločine počinjene nad Bošnjacima u Višegradu od 7. juna 1992. godine do 10. oktobra 1994. godine. U julu 2009. godine prvostepenom presudom Tribunala Milan Lukić osuđen je na doživotni zatvor.

Žalbeno vijeće potvrdilo je da je Milan Lukić kriv za "žive lomače", istrebljenje, premlaćivanje zatvorenika, te druga nehumana djela i progone. Vijeće je zaključilo da je u živoj lomači u Pionirskoj ulici stradalo 59, a ne 53 civila, kako je to navelo Pretresno vijeće, no da broj žrtava ne mijenja zaključak o odgovornosti Milana Lukića.

VEZANI TEKST - Proziva preživjele žrtve i prikuplja donacije: Zločinac Milan Lukić ima Facebook profil!?

Prema optužnici, druga grupa Bošnjaka, također od oko 70 žena, djece i starih ljudi, zatvorena je 27. juna 1992. godine u kuću u višegradskom naselju Bikavac, a potom je u kuću ubačeno nekoliko bombi. Utvrđeno je da je u požaru koji je izbio ubijeno najmanje 60 civila i da dokazi pokazuju da je Milan Lukić gurao ljude kundakom u kuću, pucao na kuću, ubacio u nju ručne bombe i potom je polio benzinom i zapalio.

Nova optužnica protiv Lukića je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.