open-navfaktor-logo
search
Pohvalili se iz Vlade
Višestruki prevarant Pero Maljutka na sastanku sa premijerom RS-a: Lažni Dodik Viškoviću uručio priznanje
Premijer RS-a Radovan Višković primio je danas priznanje "Zlatna značka", a kako je saopćeno iz Vlade RS-a, priznanje mu je uručio predsjednik Udruženja veterana "Garda Panteri" Petar Cvijetinović i to "u znak zahvalnosti za pruženu pomoć ovom udruženju na održavanju kulture sjećanja na ratnu prošlost ove jedinice Vojske RS-a".
30.11.2021. u 12:43
get url
text

Petar Cvjetinović je višestruki prevarant do sada privođen više puta u BiH, ali i Srbiji poznat pod nadimkom Pero Maljutka.

On je uhapšen u oktobru 2009. godine jer je, predastavljajući se kao Milorad Dodik, prevario jednog biznismena. Bio je osumnjičen da je zajedno sa pomagačima uputio oštećenom poziv, navodno iz kabineta tadašnjeg premijera RS-a Milorada Dodika, u kojem ga je "lažni Dodik" lično zamolio da uplati donaciju za kupovinu ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide iz RS-a.

Pero Maljutka se sumnjičio da je tokom 2008. i 2009. godini na teritoriji Srbije, zajedno sa saučesnicima, počino nekoliko prevara i falsifikovanja isprava, te da su na taj način fizička i pravna lica oštećena za blizu 10 miliona dinara.

U tom lancu prevara, kako se neposredno nakon ovih događaj navodilo u medijima, bila je i fabrika keksa "Jafa" iz Crvenke, iako suma koju su oni uplatili "Dodiku" nikada nije saopćena u javnosti.

U vrijeme hapšenja za Maljutkom je, od pravosudnih organa BiH, bila raspisana i međunarodna potjernica.

Maljutka je izdržavao kaznu zatvora u KPZ-u u Sremskoj Mitrovici, a osuđivan je pred Privrednim sudom u Beogradu zbog više krivičnih djela prevare.

Iz Vlade RS-a je danas navedeno da je Petar Cvijetinović alias Pero Maljutka imao sastanak sa Viškovićem na kojem mu je uručio navedeno priznanje.

- Predsjednik Vlade naglasio je da je dužnost i obaveza Vlade RS-a da baštini kulturu sjećanja na slavni, ratni put "Pantera", ali i brojnih drugih jedinica Vojske RS-a. Tokom sastanka, predsjednik udruženja "Garda Panteri" Petar Cvijetinović zahvalio se Vladi na pruženoj pomoći udruženju za dostojanstveno obilježavanje memorijala u rejonu Panjika na Majevici, na mjestu gdje je prvi komandant jedinice Branko Pantelić Panter izgubio život u septembru 1992. godine - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.