open-navfaktor-logo
search
Organizirani kriminal
Viši sud u Beogradu odbio Darka Eleza izručiti BiH
Viši sud u Beogradu odbio je molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza (40), koji se traži zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala.
14.01.2021. u 19:00
get url
text

Viši sud je utvrdio da nisu ispunjene sve pretpostavke za njegovo izručenje BiH. Precizira u saopćenju da je u prvom stavu rješenja suda utvrđeno da pretpostavke za neka krivična djela jesu ispunjene, dok u drugom stavu utvrđuje da za drugi niz krivičnih djela nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, zbog čega se molba odbija.

Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja, saopćio je Viši sud u Beogradu. Elezu je nedavno ekstradicioni pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva. Molbom Ministarstva pravde BiH traži se izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred sudom zbog krivičnog djela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je nakon hapšneja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to tužilaštvo i MUP RS-a, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istocnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštećenih osoba sa područja Istocnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Lokalni mediji su prenijeli da je riječ o ubistvima vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu. Tužilaštvo BIH ističe da je u saradnji sa partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih djela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez, koji je uhapšen u Beogradu po potjernici Interpola Sarajevo.

Eleza tužilaštvo također traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u od 2005. do 2009. godine. Ministarstvo pravde Srbije primilo je 22. decembra originalnu molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Eleza, koja je proslijeđena sudu na odlučivanje o ispunjenosti uslova za izručenje.

Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela. Kaznu je odslužio u Srbiji i pušten je na slobodu. On ima pasoše i Srbije i BiH. Ponovo je uhapšen 22. decembra prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.