open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Višković: Neću biti ničiji servis i ispunjavati želje
Ako neko bude nama nametao teme i očekivao da ću ja ići za tim, od toga nema ništa, rekao je Višković
23.11.2018. u 13:47
get url
text

Mandatar za sastav nove Vlade RS-a Radovan Višković je izjavio danas da će u radu izvršne vlasti u narednom mandatu insistirati na stručnsti i odgovornosti.

-  U javnim preduzećima i ministarstvima treba da budu stučni i sposobni da iznesu taj resor – kazao je Višković.

On je kazao da će u narednom periodu, a nakon razgovora koje je u protekla dva dana obavio sa svim predstavnicima političkih stranaka u RS-u, biti saopćena imena kandidata za buduće ministre.

- Daćemo priliku, ali to ne znači da je neko tim izborom sebi zagarantovao poziciju za naredne četiri godine. Nisam od onih koji želi osvetu, samo rezultati rada koji se mogu vrednovati i koji su transparentni. Ako je neki resor pripao određenoj političkoj partiji, a taj ministar ne ispunjava očekivanja, tražiću da zamijene tog čovjeka. Mogu to dozvoliti jednom ili dva puta, a onda ću i oduzeti resor, jer nemaju kadar da taj resor vode. Tražiću red, rad i disciplinu. Dosta posla nas očekuje, svjestan sam gdje dolazim i šta treba da radim. Sve svoje kapacitetet staviću na raspolaganje Vladi i RS-u – rekao je Višković.

Podsjetio je da je u posljednja dva dana razgovarano sa svim političkim partijama i predsatvnicima svih 83 zastupnika u NSRS-u.

On je istakao da je od većine partija dobio podršku za budući rad, te da su mu i iz opozicije kazali da će pratiti njegov rad i ispunjenje ciljeva, ali su neki iznijeli i svoje konkretne progame i poručili da će biti konstruktivna opozicija.

- Sve ću uzeti u razmatranje. Neću biti premijer koji će trčkarati za nekakvim idejama. I opoziciji sam rekao da neke stvari možemo dogovoriti i podržati ako je dobro. Ako neko bude nama nametao teme i očekivao da ću ja ići za tim, od toga nema ništa. Ne želim biti ničiji servis i ispunjavati nečije želje – rekao je Višković.

Podsjetio je da će biti ukinuto ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, te biti svedeno na nivo sekreterijata, kao i da će ministarstvo industrije, energetike i rudarstva biti podijeljeno na dva ministarstva i drugo.

Rekao je i da će rad svih ministarstava u Vladi RS-a biti još trasparentniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.