U posljednje vrijeme Vlada RS-a je imenovala nekoliko osoba na rukovodeće funkcije, neposredno nakon što je DNS potpisao koalicioni sporazum sa SNSD-om.

Početkom oktobra je za v. d. direktora Civilne zaštite RS-a postavljen DNS-ov Boris Trninić, sin Neđe Trninića, bivšeg ministra saobraćaja i veza RS-a. Dan kasnije je za direktora Šumskog gazdinstva "Oštrelj Drinić" imenovan Saša Ilić, također kadar DNS-a, sin nekadašnjeg generalnog direktora Šuma RS-a Neđe Ilića.

Prošle sedmice je Milan Unčanin iz SPS-a imenovan za pomoćnika ministra u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS-a.

- Može li se ijedan kadar postaviti da ne dolazi iz vaše političke elite? Kakva je to selekcija? Zašto se ljudi školuju? - upitao je Viškovića tokom Aktuelnog sata u NSRS-u šef Kluba zastupnika "Pokreta za pravdu i red" Nebojša Vukanović.

Višković je odgovorio da on ne zastupa taj stav, ali da je "na terenu to više nego vidljivo".

- Jeste li očekivali da za direktora bude postavljen neko ko pripada vašoj partiji i da li da tamo gdje vi imate vlast, mi isto očekujemo... – uzvratio je Višković Vukanoviću.

Dodao je da je vladajuća većina odlučuje o postavljanjima, a da se on zalaže da kandidat mora ispunjavati uvjete za određeno radno mjesto.

- Znate da je onaj ko je trebao biti imenovan u Civilnu zaštitu RS-a postavljen tek onda kad je položio stručni ispit. Predsjednik Vlade RS-a ne dozvoljava nijedno imenovanje ako ne ispunjava formalno-pravno uvjete. U raspodjeli funkcija između vladajuće većine, ne učestvuje predsjednik Vlade. Ja samo mogu voditi računa da se ispune formalno-pravni uvjeti za rukovodeću poziciju - rekao je Višković.