open-navfaktor-logo
search
Mlada trenerica
Visočanka Aida Bunjo obnovila rad zeničkog kluba ritmičke gimnastike Čelik
Tri članice Kluba ritmičke gimnastike Čelik iz Zenice, koji je nakon 28 godina pauze u oktobru 2018. godine zvanično obnovio rad, danas će u Vogošći prvi put nastupiti i na Državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine.
22.02.2020. u 13:00
get url
text
Ritmička gimnastika, Čelik

Čelik će predstavljati Andrea Mandić (2014.), Ajša Prnajvorac (2013.) te Ada Amina Đurđević (2008.), koje su tokom prošle godine osvojile najviše medalja za taj zenički klub, čiji je rad obnovila mlada trenerica Aida Bunjo iz Visokog.

Bunjo je ujedno i predsjednica tog kluba, koji ima već 90-ak članica, od kojih 15 u takmičarskom pogonu.

- Kako mi brat igra košarku u Čeliku, a ja sam redovna na njegovim utakmicama, došla sam na ideju da bi u Zenici mogla da pokrenem i ritmičku gimnastiku. Na prvi se trening javilo 30-ak djevojčica, što je za mene bio veliki uspjeh, jer ljudi u ovom gradu tada baš i nisu znali šta je to ritmička gimnastika - objašnjava za Fenu trenerica Bunjo.

Napominje da su zvanično klub registrirali tek u februaru prošle godine te ističe kako je uvjerena da njen sport ima lijepu budućnost u Zenici, ali i u BiH. O talentu i potencijalu bh. djevojčica za ritmičku gimnastiku, navodi Bunjo, svjedoči i nedavni uspjeh članica zeničkog kluba na turniru u Bugarskoj.

- Bio je to naš prvi put nastup na nekom turniru izvan BiH, ali na kojem je svih devet naših članica osvojilo medalje. Od toga je šest bilo zlatnih, dvije srebrene i jedna bronzana. Bile smo i jedine predstavnice iz BiH. Odlučili smo da od ove godine nastupamo što više izvan granica BiH, a naredni ćemo nastup imati 22. i 23. marta u Novom Sadu (Srbija) - najavljuje Bunjo.

Ističe kako su prošle godine sudjelovale na 11 turnira u BiH, od kojih su neki također bili međunarodnog karaktera. Međutim, Čelik još uvijek nema dovoljno vlastitih resursa niti finansijskih sredstava da i sam bude domaćin turnira, makar u bh. okvirima.

- Voljeli bismo i mi da organiziramo turnir i da zeničkoj publici predstavimo ovaj prelijepi olimpijski sport, koji žensko tijelo oblikuje na profinjen i lijep način. Ovo je sport koji je spoj umjetnosti, pokreta u baletu, plesa i gimnastike te ukupno pozitivno utječe na psiho-fizički razvoj djevojčica, koje se mogu takmičiti individualno i grupno - kaže Bunjo.

U nedostatku mogućnosti da se na turnirima predstave publici u svom gradu, zeničke ritmičarke nedavno su izvele zajedničku tačku u pauzi košarkaške derbi utakmice A1 lige Federacije BiH između Čelika i sarajevske Bosne Royal, kada su oduševile publiku, ali i dobile dodatni poticaj za rad.

-Po njihovim reakcijama, to im je bio jedan od najljepših i najdražih nastupa. Sam taj sportski ambijent, mnogo publike na tribinama, bilo je prelijepo i inspirativno iskustvo za njih. U svakom slučaju, nastavljamo saradnju s KK Čelik i dalje ćemo im biti podrška u navijanju - kaže Bunjo.

Zenički klub za sada ima tri grupe pa, tako, mini grupu sačinjavaju djevojčice od četiri do sedam godina, veliku grupu od sedam do 14 godina, a takmičarsku od četiri do 14 godina.

Osim finansija, kako ističe sekretarka kluba Ivana Mandić, problem im predstavlja nedostatak prostora te kvalitetan "tepih“ za trenažni proces. Profesionalni "tepih“, na kojem se odvijaju velika takmičenja, košta oko 7.000 eura.

- Mi ta sredstva, naravno, nemamo. Pokušavamo da kupimo malo bolji tepih, koji bi bio barem iz dva dijela te bio bi bolji od naših itisona, koje sada spajamo. Ali, veliki je uspjeh da smo uopšte osnovali klub u Zenici, ali je veliki uspjeh i ovih djevojčica, kojih je sve više, što su u inostranstvu počele osvajati medalje za BiH. Mada ne treniramo baš dovoljno i u optimalnim uslovima, uvjereni smo kako ćemo napredovati u svim segmentima - kaže Mandić.

Dio preostalog novca, koji su roditelji djevojčica koje treniraju te prijatelji kluba donirali za put u Bugarsku, najavljuje sekretarka Mandić, planiraju uložiti u nabavku nešto kvalitetnijeg tepiha.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.