Visoke temperature i virusi: Kako se prehranom boriti protiv prehlade i gripe

objavljeno: 11.01.2018. u 21:16

Iako je za koji dan polovina januara, temperature su prave proljetne. Petnaestak stepeni iznad nule na termometru pogoduju razvoju virusnih bolesti. Zato – oprez!

Prevencija je pola posla u borbi protiv gripe i ostalih virusnih oboljenja. Uz dobro izbalansiranu prehranu u prevenciji, ali i u ublažavanju simptoma gripe i prehlade te općenito jačanju organizma, važnu ulogu ima kvalitetan san, izbjegavanje stresa te bavljenje svakodnevnim tjelesnim aktivnostima.

Šta jesti kako bismo se suprotstavili prehladi i gripi?

Pridržavajte se prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama te siromašne jednostavnim šećerima i zasićenim mastima u svrhu pojačavanja tjelesnih imuno - funkcija. Obogatite jelovnik namirnicama bogatim vitaminima C, E i A te mineralima cinkom, bakrom i selenom. Pijte puno tekućine. Voda čajevi, juha, sokovi i slični napici sprječavaju dehidraciju i imaju sekretolitičko djelovanje.

Hrana koju je preporučljivo konzumirati

Cjelovite žitarice i proizvodi (integralna peciva, kruh, tjestenina, riža),

Citrusi jabuke, kruške, banane, marelice, ribiz, jagode, maline, borovnice, kupine, nar, kivi,

Kupus (svježi i kiseli), špinat, paprika, paradajz, karfiol, zelena salata, kelj, hren, koraba, luk, rotkvice, matovilac, peršun, prokulica, artičoke, kopriva, cvekla, bijeli luk, mrkve, šparoge, brokula, radič, gljive, patlidžan,

Fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta i kefira, mliječni i sirni namazi sa niskim udjelom mliječne masti, posni sirevi. Posebno su preporučljivi proizvodi koji sadrže probiotičke bakterije,

Pileće i pureće meso bez kožice, krta govedina i teletina, iznutrice, jetrica, mahunarke, orasi, bademi, lješnjaci, brazilski orasi, jaja,

Biljna ulja, pogotovo maslinovo, bućino ulje i ulje repice,

Suho voće, mliječni deserti, dvopek, krekeri,

Hren, đumbir, senf, papar, curry, ginseng,

Pileća, riblja, povrtna juha - svakodnevno, domaći čajevi - šipak, hibiskus, metvica, kadulja, lipa, kamilica, prirodni voćni sokovi i sokovi od povrća, med, matična mliječ, propolis.

Hrana koju je preporučljivo izbjegavati

Bijeli kruh i peciva, masna i lisnata tijesta,

Voće konzervirano ili kuhano sa velikim količinama šećera,

Prženo povrće ili povrće pripremano sa mnogo masnoće,

Mlijeko i mliječni proizvodi s visokim udjelom mliječne masti,

Masno meso i mesne prerađevine,

Životinjske masti, masnoće sa visokim udjelom zasićenih masnih kiselina,

Preslatki i premasni keksi i kolači, industrijski proizvodi, slane i masne grickalice,

Alkohol, gazirani sokovi, hladni napici, kafa, velike količine crnog i zelenog čaja zbog sadržaja kofeina, aditivi, procesirane namirnice, namirnice koje su potencijalni alergeni.