Britanski princ Charles proslavit će danas 70. rođendan javnim i privatnim zabavama, saopćeno je iz njegovog ureda.

Najstariji sin kraljice Elizabete rođen je u Buckinghamskoj palači 14. novembra 1948, četiri godine prije nego što će njegova danas 92-godišnja majka naslijediti tron.

Charles će danas biti na posebnoj čajanci sa 70 "inspirativnih" ljudi koji su i sami ove godine napunili sedamdeset. Zatim će na privatnu porodičnu proslavu koju organizira kraljica.

Charles je prijestolonasljednik koji najduže čeka na to da postane kralj u historiji britanske monarhije i bit će najstariji kralj u trenutku kada stupi na tron. Svoj položaj nasljednika krune koristio je da zagovara pitanja koja su mu važna, poput klimatskih promjena, arhitekture i održive poljoprivrede.

Charles sa majkom, kraljicom Elizabetom

- Kada mi je djed umro mlad, a mama postala kraljica, postao sam prijestolonasljednik s četiri godine - rekao je princ u dokumentarcu BBC-ja emitiranom prošle sedmice.

- Od toga morate napraviti ono što mislite da je ispravno. Ništa nije zapisano u kamenu i to je ono što ovo čini tako zanimljivim, izazovnim i, naravno, složenim - dodao je Charles.

Kritičari mu, međutim, zamjeraju neprilično uplitanje u vladine poslove jer bi se britanski monarsi, po nepisanom pravilu, trebali držati podalje od politike. Charles je rekao da će s tim prestati kada naslijedi tron.

- Nisam toliko glup. Jasno mi je da je biti kralj potpuno druga priča - kaže princ.

Povodom Charlesovog rođendana objavljene su i nove službene fotografije kraljevske porodice, snimljene u vrtu palače Clarence. Na njima princ Charles i njegova supruga Camilla veselo poziraju s princom Williamom, njegovom suprugom Kate i njihovo troje djece te sa princom Harryjem i Meghan Markle.

To znači i da su na fotografiji tri buduća britanska kralja - Charles, William i maleni princ George.