open-navfaktor-logo
search
U Tuzli
Vjerovali li ili ne, ovaj put vodi u "Oazu": Stanari 120 stanova kući moraju ići kroz gradilište!?
U zapadnom dijelu Tuzle, tačnije iza Osnovne škole "Kreka" niče stambeni kompleks nazvan "Oaza". Dvije zgrade već su useljene, a ukoliko neko do njih pokuša doći, bit će neugodno iznenađen.
15.07.2020. u 14:04
get url
text
Jedini pristupni put naselju "Oaza"
Jedini pristupni put naselju "Oaza"

Do dvije lamele u kojima je 120 useljenih stanova vodi nizbrdica s asfaltom punim rupa, potom slijedi prašnjavi ili blatnjavi put kroz gradilište, kako vas vrijeme posluži, a onda stižete u "Oazu".

Otežan pristup

- Kada smo kupovali stanove, bilo nam je obećano da ćemo imati tri pristupna puta, a mi sada imamo jedan koji vodi kroz gradilište. Da stvar bude gora, ubrzo će ovdje početi gradnja još dvije zgrade i to sve uz jedini put koji vodi do naših zgrada - priča Ibrahim Kovač, predsjednik etažnih vlasnika iz useljene lamele A1.

Lamele A1 i A2 izgradila je kompanija "Dženex", a trenutno se gradi i A3, koja bi trebala biti useljiva do Nove godine. Vrlo brzo "Dženex" će početi graditi lamelu B, prekoputa spomenute A3, a odmah do skretanja za naselje "Oaza", "Tehnograd Company" uskoro počinje gradnju nebodera.

Na web stranici firme "Dženex" još stoji tekst kojim se stanarima i potencijalnim kupcima obećavaju tri pristupa zgradi.

Kompleks "Oaza" predstavljen na web stranici "Dženexa"

- Dešava se da stigne građevinski materijal i da nemamo pristupa našim zgradama, a gradi se samo jedna zgrada. Šta će biti kada se budu gradile dvije istovremeno - pita se Ibrahim Kovač.

Druga dva pristupna puta stanari su trebali imati s druge strane, pored zgrada u naselju Mosnik, suprotno od gradilišta.

Podignute ograde

- Stanari iz susjednih zgrada su na toj strani podigli ograde, tako da automobili ne mogu proći. Ostao samo jedan put kojim pješaci mogu proći do autobuske stanice, a ako nam na stubove koje su podigli stave žicu, nećemo ni pješice moći kraćim putem do autobuske stanice, nego puno dužim putem okolo - pojašnjava Kovač.

{$galerijaFotografija}

Prvi stanari su u zgradu uselili prije osam mjeseci i situacija je od tada sve gora.

- Obratili smo se dopisima gradonačelniku Jasminu Imamoviću i gradskim službama. Tražili smo da inspekcija izvrši uvid. Grad Tuzla ima samo jednog inspektora za puteve, a on je već dugo na bolovanju. Na kraju smo dobili odgovor da to nije u njihovoj nadležnosti da rješavaju. Kada se otvore nova gradilišta, mi ćemo praktično biti zatvoreni i načelnik i službe moraju hitno uzeti ovaj problem u svoje ruke - kaže Kovač.

Svakodnevno kroz gradilište prolaze djeca i trudnice, dok iznad njihovih glava kran prenosi teške terete. Niko svojoj kući ne ide noseći šljem, a kakva je trenutna situacija vjerovatno bi trebao, samo za to neko mora odgovarati.

naselje-oaza-pristupni-put (1).JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.