open-navfaktor-logo
search
Novi korak ka NATO-u
Vježba i NATO ocjenjivanje pješadije OSBiH sljedeće sedmice na Manjači
U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) u Sarajevu predstavljena je vježba "Kombinovani napor 22" i najavljeno je finalno ocjenjivanje najveće jedinice OS BiH deklarisane za učešće u budućim operacijama i vježbama NATO-a, Evropske unije (EU) i Ujedinjenih nacija (UN).
13.09.2022. u 12:39
get url
text

Vježba "Kombinovani napor 22" i NATO ocjenjivanje Bataljonske borbene grupe lake pješadije OSBiH će se održati na Manjači od 19. do 23. septembra.

- Drago mi je da možemo najaviti finalno ocjenjivanje naše najveće jedinice deklarisane za učešće u budućim operacijama i vježbama NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Ne sumnjam da će na predstojećoj vježbi 'Kombinovani napor 22', koja se održava od 19. do 23. septembra na poligonu Oružanih snaga BiH na Manjači, i ova deklarisana jedinica položiti ispit pred ocjenjivačima NATO-a - rekao je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić.

Istakao je da će time Bosna i Hercegovina službeno dobiti do sada najveću vojnu jedinicu, koja će ući u NATO-ov bazen borbeno sposobnih snaga, koje stoje na raspolaganju za učešće u međunarodnim operacijama predvođenih NATO-om, operacijama podrške miru Evropske unije i Ujedinjenih nacija, kao i NATO vježbama.

- Oružane snage BiH tako će nastaviti stajati rame uz rame s najrazvijenijim vojskama svijeta, spremnim za djelovanje u svrhu mira, bilo gdje u svijetu, a Bosna i Hercegovina će napraviti još jedan značajan korak na putu ispunjenja našeg zakonom definisanog cilja - punopravnog članstva u Sjevernoatlantskom savezu. Oružane snage BiH su uključene u NATO-ov program ocjenjivanja interoperavilnosti i spremnosti od 2010. godine, a od 2011. do 2018. je uspješno ocijenjeno 11 manjih jedinica, različitih organskih struktura, s ukupno 754 pripadnika, koje su ocjenjivači NATO-a ocijenili borbeno spremnim. Kao takvi već se nalaze u bazenu snaga NATO-a - pojasnio je Podžić.

FOTO: AA

Smatra da deklarisanje ovako velike borbene grupe s ukupno 819 pripadnika nije lagan zadatak, čak ni za razvijenije zemlje svijeta. Dodao je da će vježba "Kombinovani napor 22" biti izvedena 21. septembra na Manjači.

- Realizacija ocjenjivanja NEL-2 po konceptu operativnih sposobnosti ocjenjivanja i povratnih informacija, a kroz provedbu vježbe 'Kombinovani napor 22', predstavlja krunsku aktivnost obuke deklarisane Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u četverogodišnjem ciklusu obuke i sticanja interoperabilnosti i spremnosti po NATO standardima - rekao je načelnik Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović.

Kako je kazao, uspješnim završetkom ocjenjivanja, Oružane snage BiH od 2023. godine imat će jedinicu ranga ojačanog bataljona spremnu i raspoloživu u NATO bazenu snaga za buduće NATO vođene operacije širom svijeta, operacije podrške miru EU i UN-a, kao i učešće u NATO vježbama.

Mašović je podsjetio da NATO program ocjenjivanja operativnih sposobnosti je prvenstveno praktičan alat, ali i izvorni NATO dokument koji su odobrili šefovi država i vlada na samitu u Washingtonu 1999. godine.

-Bitno je naglasiti da su Oružane snage BiH ovaj Program počele primjenjivati 2011. godine i do sada smo deklarisali 12 jedinica, a završili ocjenjivanje 11, različitih organskih struktura. Ukupno brojno stanje ovih jedinica je 754 pripadnika OSBiH. Uspješnom realizacijom NATO ocjenjivanja nivoa 2 (NEL-2), jedinica OSBiH pridružila bi se bazenu snaga od više od 13.000 vojnika iz 15 partnerskih zemalja koje su do sada prošle program, te bi bila najveća i najbrojnija jedinica koja je certificirana po NATO konceptu operativnih sposobnosti - pojasnio je Mašović.

Prema njegovim riječima, ovaj Program ocjenjivanja je u sinergiji sa partnerskim ciljem OSBiH "Doprinos borbenom jedinicom" kao i sa smjernicama MO BiH da, najkasnije do 2023. godine, o ukupnog broja, imaju osam posto pripadnika OSBiH spremnih za učešće u NATO vođenim operacijama i međunarodnim operacijama podrške miru, što je predmet naknadnih razgovora i pregovora između strana kojima se definišu svi elementi - prava, obaveze, tehnički detalji i slično.

- Oružanim snagama BiH je od izuzetne važnosti svakodnevni napredak i podizanje nivoa obučenosti i interoperabilnosti, što nam pruža učešće u OCC E&F programu, a sve u cilju unapređenja cjelokupne sigurnosti, neophodne za svakog pojedinca, građanina, državu ali i društvo u cjelini - dodao je Mašović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.