open-navfaktor-logo
search
Brčko
Vlada Distrikta osudila šaranje grafita na gradskom mezarju u Brčkom
Kolegij Vlade Brčko distrikta BiH razmatrao je u srijedu informaciju policije Brčkog o događaju 9. oktobra ove godine, kada je u večernjim satima išaran i precrtan grafit na zidu gradskog mezarja u naselju Ivici.
14.10.2020. u 13:29
get url
text

Pohvalili su policiju Brčko distrikta BiH koja je učinkovitim radom na terenu otkrila počinitelje ovoga nedjela, uhapsila ih i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predala u nadležnost Tužilaštvu, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

Također, Kolegij Vlade je nedvosmisleno osudio ovaj kao i sve druge akte koji mogu uznemiriti javnost, poticati govor mržnje ili nasilje na području Brčko distrikta BiH, a naročito one koji bi mogli ugroziti dobre međunacionalne odnose u lokalnoj zajednici, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, nepoznati počinioci su u petak navečer prekrižili grafit BHF i "Don't forget Srebrenica 95 - 8372" iscrtan na zidu mezarja Meraje i nacrtali krst sa četiri "S" i napisali "Srbija".

Radeći na rasvjetljavanju ovog slučaja, policajci iz Brčkog uhapsili su dvije osobe, G. P. (1985) i O. P. (2000.), obojica iz Brčkog.

Na mezarju Meraje i prije dvije godine vandali su oskrnavili nišane.

Na njima su ucrtavali krstove, a ostavili su i plastičnu oblogu od bombe u kojoj su pronađene prazne čahure od puščane municije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.