open-navfaktor-logo
search
Finansije
Vlada FBiH: Budžet za 2020. godinu iznosit će blizu pet milijardi KM
Budžet je u odnosu na ovu godinu uvećan za više od dvije milijarde KM
28.11.2019. u 14:48
get url
text
Vlada FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu je utvrdila Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2020. godinu, u visini od 4.954.392.401 KM, a koji je u odnosu na Budžet za ovu godinu uvećan za 83 posto, odnosno za dvije milijarde 252 miliona i 500 hiljada KM. Obrazloženje je da je budžet uvećan zbog prelaska Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje na trezorsko poslovanje.

- Novina u budžetu je u vezi sa implementacijom Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica za što je planirano 50 miliona KM. Za zakon o zaštiti porodica sa djecom, koji je u formi nacrta usvojen na Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, mi smo predvidjeli 20 miliona KM. Za nastavak sufinansiranja kreditne linije putem Union banke za stambeno zbrinjavanje mladih ponovo smo planirali 15 miliona KM i ta sredstva će se udružiti sa sredstvima Union banke. To znači da smo sa tom kreditnom linijom na određeni način doprinijeli ukupnom sniženju kamatnih stopa na prostoru Federacije BiH - rekla je Jelka Milićević, federalna ministrica finansija, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Dodaje kako je neophodno povećati poticaje za poljoprivredu.

- Mi u Vladi FBiH smo preferirali da se u okviru ovih svih sredstava prepozna i kapitalna dimenzija, a ne samo poticaj za proizvodnju. I nadamo da ćemo kroz izdvajanja od 87 miliona KM, a koja su veća za 18,3 miliona KM u odnosu na ovu godinu, osigurati tu kapitalnu dimenziju. Za sanaciju zdravstvenih ustanova planira se 30 miliona KM, za 24 miliona KM više u odnosu na ovu godinu - rekla je Milićević.

Kaže da je za niže nivoe vlasti predviđeno izdvajanje 21 milion KM.

- Za modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture predviđeno je pet miliona KM. Prepoznajemo i nastavak sufinansiranja izgradnje putne infrastrukture u iznosu od 115 miliona KM - rekla je Milićević.

Ukazala je da je rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u ovoj godini manji nego u prošloj godini zbog recesije u okruženju i nada se kako bi se blagi porast BDP-a mogao očekivati u narednoj godini, kao i 2021.

Na novinarsko pitanje u vezi sa Aluminijem Mostar, odnosno, kakva je sudbina preostalih 360 radnika, od njih 900, Milićević je odgovorila kako se Vlada FBiH nada da će Aluminij pronaći strateškog partnera i da će se proizvodnja ponovo pokrenuti. Da će biti u naredne dvije godine obuhvaćen finansijskom konsolidacijom. A ukoliko se ne pronađe rješenje, da će 360 radnika biti adekvatno zbrinuto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.