Vlada FBiH: Izmjena Zakona o pravima dobitnika ratnih priznanja

Objavljeno: 19.05.17 u 19:19

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica i uputila ga u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku, jer nije riječ o složenom i obimnom zakonu.

Izmjene zakona upućene u parlamentarnu proceduru
Izmjene zakona upućene u parlamentarnu proceduru

Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. novembra 2012. godine utvrdio da član 1. ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u saglasnosti sa Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. maja 2010. godine.

Vlada FBiH je prihvatila informaciju o primjeni Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za period 1. januara - 31. marta 2017. godine, koja će biti dostavljena predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH, uredima MMF-a­ i Svjetske banke u Sarajevu i objavljena na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ovo ministarstvo i Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja su zaduženi da i dalje preduzmaju organizacione i sve druge radnje i mjere iz svoje nadležnosti s ciljem dostizanja planiranih brojčanih parametara iz Dinamičkog plana kontrole zakonitosti korištenja prava za 2017. godinu.

U informaciji je navedeno da su revizorski timovi u prvom kvartalu 2017. godine postupak kontrole okončali u ukupno 6.939 predmeta. Od tog broja 1.033 su predmeti korisnika prava na ličnu invalidninu, 2.662 korisnika porodične invalidnine, 2.693 onih koji su ostvarili pravo na penziju pod povoljnijim uvjetima, 551 predmet korisnika prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu dodijeljenog najvišeg ratnog priznanja ili odlikovanja.

U 1.030 predmeta korisnika prava na ličnu invalidninu postupak kontrole okončan je nalogom za izdavanje uvjerenja na Obrascu FMB 1, a u tri predmeta nalogom za izdavanje uvjerenja na Obrascu FMB 2.

U 2.662 predmeta korisnika prava na porodičnu invalidninu postupak kontrole okončan je nalogom za izdavanje uvjerenja na Obrascu FMB 1, u 2.693 predmeta korisnika koji su ostvarili pravo na penziju pod povoljnijim uvjetima nalogom za izdavanje uvjerenja na Obrascu FMB 1 i u 551 predmetu korisnika prava na mjesečni novčani dodatak nalogom za izdavanje uvjerenja na Obrascu FMB 1, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.