Vlada FBiH podstiče okončanje pregovora o granskim kolektivnim ugovorima

Objavljeno: 17.02.17 u 14:17

Premijer FBiH Fadil Novalić, te ministri rada i socijalne politike, odnosno energije, rudarstva i industrije Vesko Drljača i Nermin Džindić, održali su danas sastanak s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH Grupacije industrijskih radnika, na čelu s predsjednikom Grupacije Sinanom Husićem i predsjednikom Udruženja poslodavaca FBiH Adnanom Smailbegovićem.

Detalj sa sastanka u zgradi Vlade FBiH
Detalj sa sastanka u zgradi Vlade FBiH

Sastanak, koji je održan u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, organizovan je kako bi predstavnicima Federalne vlade bio predstavljen tok pregovaranja o granskim kolektivnim ugovorima koji do sada nisu potpisani između sindikata i Udruženja poslodavaca FBiH i ukazano na probleme s kojima se ovi partneri susreću u ovom dijalogu.

Vlada FBiH je u svim djelatnostima u kojima je bila pregovarač okončala proces kolektivnog pregovaranja. Slijedeći opredjeljenja iz Reformske agende, a naročito u oblasti radno-pravnog zakonodavstva, danas je posebno naglašeno da je Federalna vlada, mada nije pregovarač, spremna podržati pregovore između sindikata i Udruženja poslodavaca za određene industrijske djelatnosti.

Danas su se predstavnici Grupacije i Udruženja poslodavaca FBiH, u prisustvu predstavnika Federalne vlade, usuglasili da ponovo pokrenu socijalni dijalog u granama u kojima još nisu usaglašeni i potpisani kolektivni ugovori, te ulože napore da ovaj proces bude uspješno okončan do 30. marta ove godine, saopćeno je iz Vlade FBiH.