open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
Vlada FBiH potpuno ukinula zabranu kretanja
Vlada Federacije BiH danas je na sjednici donijela odluku o potpunom ukidanju zabrane kretanja u FBiH, potvrđeno je za Faktor iz Vlade, čija je sjednica u toku.
20.05.2021. u 11:02
get url
text
Sa sjednice Vlade FBiH u Mostaru

Odluka stupa na snagu danas, a donesena je na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o ublažavanju aktuelnih mjera, s obzirom na to da je zabilježen trend pada broja oboljelih od COVID-19.

Podsjetimo, zabrana kretanja važila je od 23 sata navečer do 5 sati ujutro, a prijedlog Federalnog kriznog štaba je da nova odluka o ukidanju zabrane kretanja važi 14 dana.

Vlada FBiH je, kako je nam je danas rečeno, prihvatila i prijedlog Kriznog štaba da se dozvole javna, te okupljanja u ugostiteljskim objektima do 30 osoba u zatvorenim prostorima, a do 70 na otvorenom, uz poštivanje epidemioloških mjera i držanja distance od dva metra.

Krizni štab će, prije isteka 14 dana važenja ovih novih mjera, sagledati epidemiološku situaciju i eventualno predložiti izmjene.

- Vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva - navedeno je.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva ranije je predložio da rad ugostiteljskih objekata efiniraju kantonalni krizni štabovi, u skladu s epidemiološkom situacijom.

Također je predložena i naredba zdravstvenim ustanovama za pružanje svih zdravstvenih usluga za koje su registrirane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.