open-navfaktor-logo
search
Zakazana popodne
Vlada FBiH prvo "obezglavila" FUP, pa će danas na vanrednoj sjednici tražiti rješenje
Hitna sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za danas u 13.30 sati, nezvanično je Faktoru potvrdio izvor iz Vlade. 
17.05.2023. u 10:13
get url
text

Kako saznajemo, pretpostavlja se da će se na današnjoj sjednici razgovarati o stanju u Federalnoj upravi policije, kojom trenutno zvanično ne rukovodi niko. 

Naime, zbog toga što Vlada FBiH nije imenovala vršioca dužnosti direktora FUP-a, ova policijska agencija ne može angažirati specijalce, a operativni rad doveden je u pitanje.

VEZANI TEKST - Bivši direktor FUP-a: Ne može Federalna uprava policije biti bez čelnih ljudi, to se mora riješiti

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak uputio je jučer zahtjev premijeru FBiH Nerminu Nikšiću da sazove hitnu telefonsku sjednicu Vlade FBiH kako bi se riješilo pitanje imenovanja direktora FUP-a i očekivalo se da sjednica bude održana sinoć. 

Međutim, to se nije desilo, a hitna sjednica održat će se danas u sjedištu Vlade. 

Naš izvor iz Vlade kaže da bi ministri danas trebali raspraviti o prijedlogu koji je ranijem sazivu uputio bivši ministar FMUP-a Aljoša Čampara, koji je za vršioca dužnosti FUP-a predlagao Vahidina Munjića, ali je moguće i da na samoj sjednici budu izneseni neki novi prijedlozi. 

Također se pretpostavlja da bi se trebalo razgovarati i o vanrednom stanju zbog poplava u Unsko-sanskom kantonu, ali zvanično niko od ministara nije dobio dnevni red sjednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.