open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
Vlada FBiH smijenila kompletnu upravu, Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić
Odluka Vlade uslijedila je nakon velikog pritiska javnosti i jučerašnjih protesta poslije objavljivanja fotografija na kojima se vidi da su štićenici Zavoda vezani za krevete i radijatore
22.11.2019. u 11:35
get url
text

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela odluku o smjeni direktora, te Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić.

Jedan od zaključaka jeste smjena kompletne uprave Zavoda Pazarić. Smijenjen je tako Upravni odbor Zavoda kojeg čini pet članova i to: Janja Milinković (predsjednica), Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić.

Također smijenjeni su i članovi Nadzornog odbora, a to su: Dalila Efendić, Mevlida Bandić, i Ivana Bago.

- Opredijeljena za sređivanje stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike naložila da odmah provede procedure za smjenu direktora, te članova Nadzornog i Upravnog odbora ovog zavoda. Vlada je opredijeljena da članovi novog menadžmenta i Upravnog i Nadzornog odbora ovog zavoda budu isključivo stručni kadrovi - saopćeno je iz Vlade FBiH.

Odluka Vlade uslijedila je nakon velikog pritiska javnosti i jučerašnjih protesta poslije objavljivanja fotografija na kojima se vidi da su štićenici Zavoda, djeca vezana za krevete i radijatore. 

Direktor Redžep Salić ranije je iznio šokantne podatke o finansijskim malverzacijama u Zavodu, ali situacija je eskaliralo nakon što je zastupnica Sabina Ćudić prije dva dana prije posljednje sjednice Zastupničkog doma FBiH prezentirala fotografije vezivanja djece.

Danas su u Zavod ušli i predstavnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, te nadležne inspekcije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.